Asbestdaken: het zijn vaak grijze golfplaten, soms met wat aanslag of mos er op. Ze zijn te vinden op schuurtjes, op daken op bedrijventerreinen of op gebouwen en stallen in het buitengebied. Kijk maar eens om je heen. Al die grote en kleine daken vallen in eerste instantie niet zo op. Er zijn er echter nog velen. Op dit moment ligt in Olst-Wijhe iets meer dan 411.000 m2 aan asbestdak. Per 2024 gaat het asbestdakenverbod in. Voor die tijd moeten alle asbestdaken zijn vervangen. Ook die van u.
Waarom een verbod op asbestdaken?
Al vanaf 1993 mag asbest niet meer worden gebruikt. Na 30 jaar verweert een asbestdak. Weersinvloeden zoals storm en hagel versnellen dit proces. Er komen dan kleine asbestvezels vrij in de buitenlucht. Deze kunnen bij een bepaalde mate van blootstelling schadelijk zijn voor uw gezondheid en voor het milieu. Dat is ook het geval als een asbestplaat beschadigd raakt door een stuk af te breken, te schuren of door brand. Dit brengt risico’s met zich mee. Dit is dan ook dé reden waarom de overheid een asbestdakenverbod instelt per 2024. Het verbod geldt voor alle asbestdaken die zijn blootgesteld aan de buitenlucht.
Wie is verantwoordelijk voor uw asbestdak?
Als eigenaar van een woning of pand, bent u zelf verantwoordelijk voor uw dak. En dus ook voor het verwijderen van asbestplaten. Een dak kleiner dan 35 m2 mag u als particulier zelf verwijderen onder bepaalde voorwaarden. Is uw dak groter, dan mogen alleen gecertificeerde saneerders dat voor u doen. Ook ondernemers en bedrijven moeten hun asbestdak laten verwijderen.
Waarom nu aan de slag gaan?
Het jaar 2024 lijkt nog ver weg, maar het gaat maar om zes jaar. Er zijn meerdere redenen om juist nu uw dak aan te pakken.
• Toenemende gezondheidsrisico’s
• U kunt uw asbestdak straks niet meer verzekeren (incl. gevolgschade)
• Kosten van dakvervanging stijgen richting 2024
• De subsidie van de rijksoverheid loopt af eind 2019, en op=op
• Na 2024 zijn we als gemeente genoodzaakt het verbod te handhaven (boete)
Voor (agrarische) ondernemers komt daar nog bij dat een grote investering vraagt om vooruit kijken. Sommige fiscale opties moeten goed worden voorbereid met een financieel plan voor de korte termijn. Door op het juiste moment te investeren, kunt u de netto investeringskosten (netto) zo laag mogelijk houden. Vraag een financieel adviseur of accountant om advies passend bij uw persoonlijke voorkeuren en wensen.
Hoe pak ik het aan?
Kijk of onderzoek of u een asbestdak heeft en of u het wel of niet zelf mag verwijderen. Informeer goed naar de mogelijkheden van sanering en een nieuw dak. Kijk ook naar de voor u beschikbare subsidies, regelingen of fondsen. Vraag meerdere offertes op of probeer met uw buurt of wijk gezamenlijk de asbestdaken te vervangen. Zo drukt u samen de kosten.
Wilt u als particulier zelf uw dak verwijderen, dan zijn er asbestboxen beschikbaar met daarin al het materiaal wat u nodig heeft. Ook zijn er diverse soorten professionals op de markt die u kunnen helpen bij uw dakvervanging zoals individuele saneerders, aannemers en leveranciers van energiezuinige producten zoals zonnepanelen. Sommige ondernemers hebben hun krachten gebundeld en kunnen u zelfs een totaalpakket aanbieden. Van advies tot uitvoering nemen zij u het werk uit handen.
Waar kunnen wij u bij helpen?
We willen u als gemeente zoveel mogelijk willen helpen. U kunt daarom bij ons gratis beschermende kleding en verpakkingsmateriaal krijgen en als particulier mag u tot 35 m2 uw asbestafval gratis storten op vertoon van ‘acceptatie sloopmelding’. Een sloopmelding kunt u aanvragen via: www.omgevingsloket.nl
Kijk voor meer informatie op www.olst-wijhe.nl/asbestdaken. Hier vindt u informatie over hoe u de vervanging van uw dak aanpakt (kleine en grote daken), waar u terecht kunt voor vragen, de stortmogelijkheden en gemeentelijke regelingen om dakvervanging te bekostigen of de kosten juist te verlagen.
Wacht niet te lang en ga aan de slag!
Samen werken we zo aan een schonere en veilige leefomgeving van de gemeente Olst-Wijhe.
Informatiebijeenkomsten
In september 2018 organiseren we informatiebijeenkomsten rondom het asbestdakenverbod. Tijdens deze bijeenkomsten hoort u meer over het belang van het vervangen van uw dak, hoe u dit aanpakt, wie u daarbij kan helpen (ondernemers of samenwerkingspartijen), eventuele subsidies en regelingen, duurzame middelen zoals zonnepanelen en mogelijkheden om uw dakvervanging te betalen.
• Bijeenkomst voor particulieren, 13 september om 19.30 uur in het Holstohus, Olst
• Bijeenkomst voor ondernemers, 27 september om 19.30 uur bij zalencentrum Logtenberg, Boerhaar
Kunt u op een van deze dagen niet aanwezig zijn, dan kunt terecht in Raalte:
• Bijeenkomst voor particulieren, 12 september om 19.30 uur in het HOFtheater in Raalte
• Bijeenkomst voor ondernemers, 19 september om 19.30 uur in het HOFtheater in Raalte
Source: Salland TV