Woningnood maakt flexibel, eerste flexwoningen officieel geopend in Olst-Wijhe

Donderdagmiddag zijn de flexwoningen op de locatie Wengelerhoek in Wijhe officieel geopend. De 26 flexwoningen in Olst zijn al verhuurd en in Wijhe kunnen eind oktober de eerste huurders in hun flexwoning wonen.

Samenwerken voor een flexibele oplossing
Het woningtekort is een feit, dat zagen de gemeente Olst-Wijhe en woningcorporatie Salland Wonen ook al aankomen. Om toch snel een oplossing te bieden voor mensen die dringend een woning zoeken, hebben de gemeente Olst-Wijhe en Salland Wonen in het voorjaar van 2022 de samenwerking gezocht. Samen met regionale bedrijven, is een eigen duurzame woning ontwikkeld. Deze flexwoningen zijn bedoeld voor woningzoekenden die nu een woning nodig hebben. In de toekomst kunnen deze verplaatst worden als dat nodig is. Het project was toch wel zo bijzonder dat het de aandacht kreeg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties. De vlotte samenwerking is een voorbeeld gebleken.

Foto door: Sonja Veneman

Spijkers met koppen
Wethouder Marcel Blind van de Gemeente Wijhe legt in een korte toespraak uit hoe ze dit met elkaar in zo’n korte tijd hebben weten te realiseren. “Voor bouwen heb je normaal gesproken door allerlei procedures zeker drie jaar nodig. Omdat dit flexwoningen betreft kunnen we om bepaalde procedures heen. “We zaten regelmatig met alle betrokkenen bij elkaar. En we besloten spijkers met koppen te slaan voordat we het pand zouden verlaten en ook al moesten we heel wat obstakels overwinnen, het is wel gelukt met z’n allen en daar ben ik trots op”, vertelt Marcel. Marijke Kool van Salland Wonen geeft aan dat dit goed heeft gewerkt en bij alle partijen zorgde dit ook voor meer begrip. “Hierdoor werd het proces sneller.”

Drijfveer
Marijke benadrukt dat een woning noodzakelijk is om je leven vorm te geven. Als dit er niet is, dan loopt dat spaak en dat zien we gebeuren. “Wij hebben er als woningcorporatie voor gekozen er ons gezamenlijk probleem van te maken en niet het probleem van de gemeente of bouwer of woningcorporatie afzonderlijk. Dit zorgde bij de betrokken partijen ook voor meer begrip. Hierdoor werd het proces sneller.”

Tekst gaat verder onder foto..

Dhr de Vreze, dhr. van Zelst van Aedes en Wethouder Blind van de Gemeente Olst-Wijhe
Foto door: Sonja Veneman

Nieuwe bewoners
De nieuwe bewoners van de net opgeleverde woningen zijn divers van leeftijd en afkomst. Emiel Kersten uit Wijhe trekt net zijn klompen uit bij zijn nieuwe huis. “Ik ben er erg blij mee. Ik heb zeven jaar moeten wachten voor een huis dus ben erg opgelucht. Het is allemaal nieuw en het ziet er erg goed uit,” vertelt hij trots. Ook Sylvia Smit, moeder van dochtertje Marley van anderhalf jaar, is opgelucht dat ze nu eindelijk haar eigen plekje heeft. Gisteren kreeg ze de sleutel en ze is al begonnen met oververhuizen.

Hoe nu verder?
Marcel benadrukt dat dit project, het terecht benoemde huzarenstukje, niet het nieuwe normaal kan gaan worden. “Het vraagt dan gewoon teveel van de medewerkers. Maar dat er gebouwd blijft worden is een feit. Want we zijn er nog lang niet. We hebben weer een stukje historie toegevoegd aan onze mooie gemeente, en daar kunnen we trots op zijn”, besluit Marcel.

Symbolisch moment
Twee perebomen worden geplant door nieuwe bewoners als symbool voor een nieuwe woonomgeving. Er zal nog meer groen worden toegevoegd om het geheel aan te kleden.

Planten Pereboom door nieuwe bewoner. Foto door: Sonja Veneman