Wint Deventer de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2023?

Verduurzamen: iets dat ook voor monumenten belangrijk is. De Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland organiseren net als vorig jaar de Erfgoed Duurzaamheidsprijs. Onder andere Deventer zou in de prijzen kunnen vallen.

De Erfgoed Duurzaamheidsprijs wordt georganiseerd om bijzondere en uitdagende verduurzamingsprojecten te belonen. Veel monumenteneigenaren hebben hun monument (deels) verduurzaamd, of zijn er volop mee bezig of overwegen dit te gaan doen. Zij doen dit om hun monument klaar te maken voor de toekomst. Vorig jaar kwam Watertoren De Reusch uit Schimmert als winnaar uit de bus.

Drie verschillende prijzen
Tot 11 augustus konden favoriete of belangrijkste verduurzaamde monumenten worden voorgedragen. De keuzelijst bestaat dit jaar uit 41 monumenten en er worden drie verschillende prijzen uitgereikt. De prijzen worden uitgereikt aan een particulier en zakelijk project en gekozen door een vakjury en erfgoedprofessional. Ook is er een prijs voor de publieksfavoriet. Dit betekent dus dat jij kunt laten weten welk verduurzaamd monument jouw favoriet is! Stemmen kan tot 24 september.

Die Lantscroene
Er kan gestemd worden op monumenten verspreidt over heel Nederland. Eén van die monumenten is Die Lantscroene aan de Bergschild 7 in Deventer. In het monument zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen toegepast, zoals de installatie van warmtepompen, infraroodvloerverwarming en vacuümglas. Het bijzondere en uitdagende aan zo’n verduurzamingsproject is natuurlijk dat het pand erg oud is. Zo heeft het pand bijvoorbeeld een oorspronkelijke kap uit 1335.

Gedetailleerd werk
De afgelopen jaren werd er al een plan ontwikkeld om in het pand drie gasloze woningen te realiseren en daarbij de monumentale waarden in tact te laten. Hierbij is voor ieder detail gekeken naar de beste detaillering en het beste materiaal. Voordat de verduurzaming daadwerkelijk plaats zou vinden, zijn er eerst 10 voorbeelden van details 1-op-1 aangebracht om te zien of het werkt en aan anderen te laten zien. Zeker 1.500 bezoekers hebben deze voorbeelden bezocht, onder andere tijdens Open Monumentendag.