Zodra fietsen te lang in de fietsenstalling staan krijgen ze een kaartje waarop aangegeven staat dat de fiets er te lang staat. Als de fiets er na een tijdje nog steeds staat wordt die verwijderd. Voorheen ging het over een termijn van een paar maanden. Ondanks deze regel staan er al fietsen sinds januari dit jaar. NS en een werknemer van de stalling geven tekst en uitleg over waarom deze zogenoemde weesfietsen niet worden verwijderd.
Op het station in Deventer is sinds 2015 een ondergrondse fietsenstalling waar je je fiets gratig kan parkeren. Dit zorgt echter voor veel weesfietsen. Voorheen was de gemeente zelf verantwoordelijk voor het weghalen van deze fietsen. “Inmiddels is NS daar verantwoordelijk voor,” aldus NS woordvoerder Sonja Paauw.
Probleem voor trein reizigers
Doordat het stallen van fietsen gratis is op het station, heeft de stalling altijd te maken met veel weesfietsen: “Mensen zien geen reden om hun fiets er weg te halen, want het parkeren is immers gratis. Nadeel hiervan is dat de kelder te vol staat met fietsen waar de kelder niet voor bedoeld is. Mensen die de fietsenkelder nodig hebben om vervolgens gebruik te maken van het openbaar vervoer hebben het nakijken en kunnen hun fiets niet kwijt in de stationsomgeving”, vertelt Sonja Paauw.
Tekst gaat verder onder de foto
Toch geen problemen?
Een werknemer van de fietsenstalling ziet daarentegen geen problemen: “Er zijn wel voldoende plekken. Onderin is het dan wel vol, maar bovenin is gewoon plek.” Vervolgens vertelt hij verder dat de stalling vol raakt doordat mensen niet de fietsen bovenin kunnen zetten door persoonlijke redenen. Hij vervolgt: Dit jaar zijn er ook al meer dan 200 weggehaald, tot nu toe.”
Ook vindt de werknemer dat de stalling te klein is: “De stalling is te klein voor grote fietsen, bijvoorbeeld fietsen met kinderzitjes of kinderzitjes. Die passen niet, die kan men niet bovenin zetten.”
Voorlopige oplossing
Sonja Paauw vertelt dat er in de laatste aanpassing van de exploitatieovereenkomst met de gemeente overeengekomen is dat fietsen na 14 dagen worden weggehaald. De fietsen worden nu periodiek op afroep weggehaald, als daar aanleiding naar is. Het gaat hier om 60 fietsen per keer.
Echter gaat dat vooralsnog niet voorspoedig. De partij die de NS inzet voor de afvoer heeft de grens bereikt van de fysieke opslag. Daarom zijn ze nu opzoek naar een extra partij om eenmalig de totale hoeveelheid aan weesfietsen in één keer af te voeren. Daarna gaan ze weer over op afvoer van 60 fietsen per keer.