Starten met beleggen: “Plan je koers en koers je plan”

41% van de beleggers geeft aan dat de hoogte van de spaarrente invloed heeft gehad op hun keuze om te gaan beleggen. Dit komt naar voren uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van MeDirect. Volgens dit onderzoek overweegt bijna vier op de tien (36%) zelfs om te stoppen met beleggen wanneer de spaarrente aanzienlijk toeneemt.

De spaar- en beleggingsbank deed onderzoek naar het beleggingsgedrag van Nederlanders. De belangrijkste reden voor het beginnen met beleggen, genoemd door 41% van de ondervraagden, is de hoogte van de spaarrente. Opvallend is dat dit vooral bij mensen die langer dan zes jaar beleggen van grotere invloed is geweest. Medewerker Peter van Elsen van het Servicecentrum Beleggen van de Rabobank legt uit dat er niet een directe ommekeer bij klanten van de Rabobank is gezien sinds de spaarrentes weer wat zijn gestegen. “Voor iedereen die meer eigen geld wil genereren door beleggen is de reden verschillend en dit is lang niet altijd een daling van de spaarrentes,” legt hij uit.

Wat zijn redenen om te gaan beleggen? Volgens Peter speelt leeftijd ook een rol: “Mensen tussen de 30 en 40 jaar zoeken een aanvulling van inkomen of voor het aflossen van hypotheek of schulden. Anderen willen inkomen opbouwen voor bijvoorbeeld pensioen, bijvoorbeeld als je ZZPer bent.”

Tekst gaat verder onder foto…

Foto: www.pexels.com

Invloed van vrienden en familie
Naast de spaarrente wegen volgens het onderzoek ook familie en vrienden mee in onze beslissingen als het gaat om beleggen. 36% zegt te zijn gaan beleggen omdat bekenden uit hun omgeving hier ook mee bezig zijn. Daarnaast speelt de opvoeding een rol. Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan het beleggen vanuit huis meegekregen te hebben. Van Elsen merkt wel een gezond wantrouwen ten aanzien van aanbieders van buitenaf en beaamt dat verhalen vanuit kleinere kring meer vertrouwen geven.

Laat je niet verleiden
Het zijn vooral de jongvolwassenen die door succesverhalen van andere beleggers geïnspireerd raken om te starten met beleggen, komt naar voren uit het onderzoek. Om zich voor te bereiden en kennis te vergaren kijkt het merendeel (60%) van de jonge beleggers op het internet.

Influencers
Ook laten we ons verleiden door succesverhalen van andere beleggers (26%). Van Elsen:
“Influencers hebben zeker, zoals de naam al zegt, invloed op jonge mensen en hij probeert als medewerker in ieder geval duidelijkheid te geven over wat de mogelijkheden zijn wat dit inhoudt qua reële verwachtingen en risico’s. Je kunt bij de Rabobank ervoor kiezen om zelfstandig te gaan beleggen, maar je kunt het ook in handen geven van een bank, zodat je er zelf niet naar om hoeft te kijken. Een risico met beleggen is er altijd maar mijn advies zou zijn om niet uitsluitend in aandelen gaan beleggen maar in een combinatie van aandelen en obligatiefondsen.”

Geld achter de hand
Uit het onderzoek komt naar voren dat 57% belegt met een geldbedrag dat voor langere tijd gemist kan worden. Ook heeft 52% van de beleggers een buffer voor onverwachte uitgaven. De heer Mantz van MeDirect wil benadrukken dat beleggen alleen een goede optie is wanneer je inderdaad genoeg spaargeld achter de hand hebt. De Rabobank geeft daarbij een streefbedrag aan van € 5000,- aangegeven door het NIBUD. Peter geeft tenslotte nog het advies om het geld dat je zou willen beleggen ook in fases te beleggen. “Het is altijd belangrijk om voor jezelf van tevoren te bepalen welke risico’s je bereid bent te nemen, ga niet snel in op de berichten in de media maar geef het wat tijd. Het is een zaak van goed plannen en soms wat geduld hebben. Daar zijn veel goede adviseurs voor die daarbij kunnen adviseren, besluit Peter.

____________________________________________________________________

Verantwoording onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht onder 600 beleggende Nederlanders die minimaal één jaar beleggen.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Powered by WPeMatico