Tot 31 oktober konden gemeentes doorgeven hoeveel tegels er waren ‘gewipt’ en de eindstanden zijn bekend. Deventer eindigde onderaan bij de grote gemeentes die meededen en Raalte stond bij de bovenste kwart van ruim 100 deelnemende kleine gemeentes. Olst-Wijhe deed geen opgave.
Deventer deed mee, maar behaalde ‘slechts’ 4467 tegels, dat zijn ruim 44 tegels per 100 inwoners. Daarmee werd het voorlaatste. Arnhem eindigde bovenaan met bijn 54.000 tegels, dat zijn ruim 331 tegels per 100 inwoners.
Raalte scoorde behoorlijk bij de ranglijst van kleine gemeentes met ruim 20.000 tegels. Dat zijn bijna 533 tegels per 1000 inwoners. Hardenberge scoorde als hoogste van Nederland ruim 129.000 tegels, dat zijn zo’n 4300 tegels per 1000 inwoners.
Waarom
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang dus je (tuin)tegels door groen!
Betrokkenheid tonen
In de strijd om Nederland groener te maken, heeft Raalte dit jaar in totaal zijn dit jaar in de gemeente Raalte 20.087 tegels gewipt. Dit is een vergelijkbare prestatie met vorig jaar, waarbij 21.133 tegels werden gewipt. Wethouder Breun Breunissen: “Onze inwoners laten met hun betrokkenheid en acties zien dat ze graag werken aan een duurzamere en groenere toekomst voor de gemeente Raalte. Samen maken we een belangrijk verschil in het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving.”
Acties door heel de gemeente Raalte
Het aantal van 20.087 tegels is door verschillende acties in de gemeente behaald. Zo konden inwoners dit jaar twee keer hun tegels gratis laten ophalen door de Tegelophaalservice en werd een ‘tegel-voor-plantje’ actie georganiseerd, waarbij inwoners hun tegels konden inruilen voor gratis planten of bloemen. Ook hebben bewoners van de Johan van Twickelostraat tijdens de (Groene) Burendag flink wat tegels plaats laten maken voor groen.
NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen van 2023 heeft landelijk een nieuw record gevestigd met meer dan 4,5 miljoen tegels die zijn vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dit is goed voor ongeveer 82 voetbalvelden aan meer groen. Met de deelname van 173 gemeenten is het evenement groter dan ooit tevoren.
Klimaatsubsidie
Hoosbuien, extreme hitte en lange droge periodes komen steeds vaker voor. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater makkelijker de grond in, waardoor schade en overlast wordt voorkomen. Daarnaast geeft groen verkoeling tijdens hete zomerdagen en biedt het voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten. Met kleine aanpassingen, kan iedereen een steentje bijdragen aan een groenere gemeente die beter voorbereid is op het veranderende klimaat. Om inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen te ondersteunen en stimuleren om te vergroenen en te verduurzamen, stelt de gemeente Raalte een klimaatsubsidie beschikbaar.