De IJssel, volgens velen de mooiste rivier van Nederland, heeft door de jaren heen te maken gehad met vervuiling door industriële, toeristische en agrarische activiteiten. Om de IJssel schoner te maken, is er een burgerinitiatief: Schone en Drinkbare IJssel. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe ondersteunt dit burgerinitiatief dat streeft naar een plasticvrije IJssel in 2030 en een drinkbare rivier in 2051. Dit doet het college met een jaarlijkse bijdrage aan het budget om het plan om te komen tot een schone, plasticvrije IJssel uit te voeren. De bijdrage is bedoeld om activiteiten te ondersteunen die gericht zijn op het verminderen van onder andere plasticvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan opruimacties en educatie om jong en oud te betrekken bij het behoud van de IJssel.
Wethouder Hans Olthof: “De IJssel is een prachtige rivier. Als gemeente zijn we blij dat onze inwoners en recreanten er elke dag van kunnen genieten. Om dit in de toekomst te kunnen blijven doen, is het van belang dat de IJssel plasticvrij wordt. Het verminderen van plasticvervuiling is een belangrijke stap naar een schonere, gezondere en duurzamere leefomgeving. Natuurlijk is het van belang dat iedereen meewerkt aan een Schone IJssel. Gemeenten, provincie, andere organisaties, maar ook inwoners en recreanten. Met hulp van iedereen houden we onze prachtige IJssel ook in de toekomst een fijne plek voor iedereen.”
Schone IJssel conferentie: acties voor 2025 : Op dinsdag 26 november vond de Schone IJssel conferentie plaats. Allerlei partijen kwamen hier samen om afspraken te maken voor de komende jaren. Met gezamenlijke inspanning kan de IJssel niet alleen worden beschermd, maar ook worden hersteld. Dit is goed voor de biodiversiteit en de natuurlijke schoonheid van de IJssel en haar omgeving. In het plan voor 2025 staat onder andere de organisatie van een jongerentop ‘Schone IJssel’ tijdens de komende IJsselbiënnale. Maar ook educatieve activiteiten en een aanpak zodat er geen sigarettenfilters of piepschuim meer terechtkomen in het water en in de omgeving. Er is nog veel te doen om de doelen van het initiatief te halen en daar zet Olst-Wijhe met vele anderen graag de schouders onder.