Oogstgave 2025: duurzame landbouw voor een betere toekomst in Zambia

In de week van het Sallands oogstfeest Stöppelhaene wordt in Raalte en omstreken traditiegetrouw geld ingezameld voor een oogstgaveproject. Dit jaar is het motto ‘Duurzaam boeren in Zambia: eco-logisch!’.
Onderwijs, werk en voedselzekerheid: voor ons vanzelfsprekend, maar voor boeren in Zambia een dagelijkse uitdaging. In het district Mpongwe nemen boeren en boerinnen zelf het initiatief om hun landbouwmethoden te verbeteren.

Steeds meer van hen kiezen voor een biologische aanpak, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De Oogstgave 2025 steunt dit duurzame project van de ‘Vrienden van Mpongwe uit Salland’, een initiatief van Wim Mensink en Jos Schoorlemmer uit Heeten en Luttenberg. Zij werken nauw samen met de stichting ‘Geef de Kinderen van Mpongwe een Toekomst’ (GKMT), waarvan de in Luttenberg geboren Ton Korsten-Korenromp voorzitter is.
De Vrienden van Mpongwe zetten zich al jarenlang in voor duurzame landbouw in Zambia. In 2011 ondersteunde de Oogstgave al het project Switi Village, waarbij boeren en boerinnen werden getraind en voorzien van zaden, gereedschap en waterpompen.

Duurzaam boeren in Zambia: eco-logisch!
Een deel van de betrokken boeren en boerinnen besloot na 2011 om de biologische landbouw verder te ontwikkelen door samen te werken in de Coöperatie Ibala. Zij houden nu bijvoorbeeld kippen, wat niet alleen eieren en vlees oplevert maar ook mest waarmee compost kan worden gemaakt. “Waar biologische boeren eerst werden uitgelachen, krijgen ze nu steeds meer respect van hun collega’s,” vertelt Jos Schoorlemmer. “De resultaten spreken voor zich: gezonde gewassen en een vruchtbare bodem.”

Een stap vooruit met Oogstgave 2025Met de opbrengst van de Oogstgave wil Coöperatie Ibala de komende vijf jaar 500 modelboeren en -boerinnen trainen in duurzame landbouwtechnieken zoals mengteelt (gewassen door elkaar telen), maken en gebruiken van compost en agroforestry (bomen planten op akkers voor schaduw en vruchtbare grond). Zo krijgen zij de handvatten om over te stappen op biologische landbouw. Hiervoor worden demonstratievelden aangelegd, inclusief irrigatiesystemen met waterbronnen, watertanks en pompen op zonne-energie.

Doe mee: collecteweek en Stöppelhaene
De Werkgroep Oogstgave Raalte presenteert het project op de Roggemaaiersavond (vrijdag 18 juli) en tijdens Stöppelhaene (28-31 augustus) in de Plaskerk. De collecteweek vindt plaats in de week voor Stöppelhaene, waarbij meer dan 100 vrijwilligers op pad gaan voor dit goede doel. Wil jij ook helpen? Nieuwe collectanten zijn van harte welkom! Aanmelden kan via kfgeerts@home.nl. Heb je ideeën voor een nieuw Oogstgaveproject in de toekomst? Laat het ons weten!