NASA-gesteente vergelijkbaar met Diepenveense meteoriet?

NASA heeft met succes buitenaards materiaal veilig gesteld, door middel van de OSIRIS-Rex capsule. Dit unieke materiaal, lijkt heel erg op dat van de zeldzame Diepenveense meteoriet, die 150 jaar geleden op aarde is geland. Omdat het de verjaardag is van de meteoriet is er een ‘Dag van de meteorietgeorganiseerd op 27 oktober.

Op 24 september heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de capsule van de OSIRIS-Rex ruimtemissie geborgen nadat deze in de woestijn van Utah was geland. Deze capsule bevat uniek materiaal afkomstig van de kleine planetoïde Bennu. De ruimtesonde OSIRIS-Rex heeft in 2020 deze planetoïde in kaart gebracht en met een soort stofzuiger enig materiaal opgepakt. Ruim drie jaar later is de capsule, gevuld met circa 250 gram buitenaards materiaal, op aarde teruggekeerd.

Buitenaardse Schatten in connectie met Diepenveen
Uit het onderzoek door de ruimtesonde is al duidelijk geworden dat het materiaal van de planetoïde Bennu koolstofhoudend is. Dat gold ook voor de enkele grammen materiaal die de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 in 2020 terug bracht van de planetoïde Ruygu. Het materiaal van deze ruimtemissies lijkt sterk op koolstofhoudende meteorieten die op aarde zijn gevonden. Eén van die zeldzame groep meteorieten is de meteoriet van Diepenveen. Deze viel in oktober 1873 in een akkerland bij het dorp Diepenveen in Salland en werd opgeraapt door lokale landarbeiders. Na diverse omzwervingen kwam deze 68 gram wegende meteoriet pas in 2012 onder de aandacht van de wetenschap en kon hij uitgebreid worden onderzocht. Koolstofhoudende meteorieten zijn zeldzaam omdat ze heel kwetsbaar zijn, als de landarbeiders in 1873 de steen niet direct hadden veilig gesteld was deze vermoedelijk geheel verloren gegaan.

Foto: Dr. Marco Langbroek | Diepenveense meteoriet

Jubileum van 150 jaar
Op 27 oktober is het precies 150 jaar geleden dat de Diepenveense meteoriet is gevallen. De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde hebben dit jubileum aangegrepen om een ‘Dag van de meteoriet’ te organiseren. Een dag voor jong en oud met diverse activiteiten en ’s avonds een programma van publiekspresentaties. Hierin zal ook de samenhang met het NASA-gesteente aan de orde komen en hoe dit koolstofhoudende materiaal de wetenschappers veel inzicht kan geven over de miljarden jaren lange geschiedenis van ons zonnestelsel en zelfs over het ontstaan van leven.

Diepenveense meteoriet
Vorige week heeft Salland1 samen met medewerker van Sterrenwacht Bussloo, Alex Scholten, een podcast opgenomen. De podcast is opgedeeld vier delen, waarin onder andere gepraat word over de meteoriet in Diepenveen. Het eerste deel van de podcast is hieronder te luisteren.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico