Half augustus zijn ’s nachts veel meer vallende sterren te zien dan gewoonlijk. Het is de meteorenzwerm ‘Perseïden’, die dit weekend zijn maximum heeft. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de piek verwacht. Bij gunstig weer zijn vanuit Salland tientallen meteoren te zien.
‘Vallende sterren’ is een verkeerde benaming, want het zijn geen sterren. Het is ruimtegruis dat met zeer hoge snelheid in de aardatmosfeer terechtkomt. Daarbij lichten deze kleine deeltjes op. Ze vormen een snel lichtspoor langs de nachthemel, dat zonder speciale apparatuur waarneembaar is.
Helder lichtspoor
De snelheid van een Perseïde is ongeveer 60 kilometer per seconde. Door wrijving met luchtdeeltjes op een hoogte van 80 tot 120 kilometer ontstaat een kortdurend lichtspoor, dat niet zelden helderder is dan de rest van de sterrenhemel.
Bewolking kan roet in het eten gooien, de meteoren zijn dan niet te zien. De meeste Perseïden worden verwacht in de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus om 3.45 uur. Wie dan liever in bed ligt, kan rond middernacht al gaan kijken. Dan maak je ook kans op mooie meteoren van de Perseïden-zwerm. Herkansingen zijn er in de nachten voor en na 13 augustus.
Ligstoel of luchtbed
Perseïden kijken doe je op een donkere plek, bij voorkeur ergens buitenaf zonder storend licht van stad of dorp. De hemel recht boven je in de gaten houden is de handigste manier om ze te spotten. Dat gaat comfortabel vanuit een ligstoel of op een luchtbed. Warm aangeklede volhouders zien de meeste meteoren.
De Perseïden danken hun naam aan het sterrenbeeld Perseus. Uit dat sterrenbeeld aan de noordoostelijke nachthemel lijken de meteoren te komen. De Perseïden hebben verder niks met dat sterrenbeeld te maken. Gruis en stof dat de komeet Swift-Tuttle ooit op zijn reis door de ruimte heeft achtergelaten zijn de eigenlijke veroorzakers van de meteorenzwerm. De aarde beweegt zich momenteel door die stofresten heen.
Powered by WPeMatico