In de Treurnietsgang in het centrum van Deventer is door schilderscollectief De Strakke Hand een muurschildering aangebracht met een realistisch historisch tafereel. Deze muurschildering voegt extra beleving toe aan de Hanzesteden Fietsroute, die langs 14 Hanzesteden gaat. Daarnaast is het een opmaat naar het Hanzejaar 2023, een feestelijk jaar in 9 Hanzesteden, dat in Deventer ook groots gevierd gaat worden.
Historisch Deventer met modern accent
Deventer is een typische marktstad, al eeuwen! In de middeleeuwen vonden er jaarlijks ruim 5 jaarmarkten plaats in de stad, die soms wel twee weken duurden. Kooplui uit binnen- en buitenland boden hierbij hun waren aan. Op de Deventer muurschildering zien we dan ook een markttafereel met een aanbod van stokvis en Deventer Koek. De ondeugende jongen kan zich niet inhouden en neemt, onder het strenge oog van zijn moeder, alvast een aantal grote happen van de koek.
Als knipoog naar het heden is ook een modern element toegevoegd aan de schildering, kun jij het vinden?
De Hanzesteden Fietsroute
Fietsen langs de Hanzesteden, inclusief interactieve beleving? Dat kan nu met een nieuwe fietsroute en de muurschilderingen waarbij ook Augmented Reality wordt toegepast. De Hanzesteden Fietsroute in de grensstreek van Niederrhein, Gelderland en Overijssel voert langs vier Duitse en tien Nederlandse Hanzesteden. De route is 450 km lang en is verdeeld in acht afzonderlijke etappes. Naast deze acht etappes zijn er ook 16 Hanzerondjes, dit zijn fietsrondjes die je door het achterland van één van de Hanzesteden leiden.
Om de fietsroute extra beleving te geven, komen er in de 14 Hanzesteden meters hoge muurschilderingen van een alledaags historisch tafereel mét een kwinkslag naar het nu. Door middel van Augmented Reality komt het tafereel wat je ziet binnenkort ook nog visueel tot leven op je mobiele telefoon.
Deventer is niet de eerste Hanzestad met een muurschildering in Hanzetafereel. Afgelopen maanden werden in Maasbommel, Harderwijk, Emmerik (D) en Kalkar (D) ook muurschilderingen onthuld als onderdeel van de fietsroute, ook gemaakt door De Strakke Hand.