“Als ik mensen vertel dat ik probeer de koers van Shell te veranderen is een vriendelijke glimlach mijn deel. Of ze zeggen ‘succes ermee, sympathiek dat je dat probeert’. Je hoort ze dan denken ‘droom lekker verder’. Maar het kan wèl en ik ben dat aan bewijzen.” Aan het woord Mark van Baal van Follow This, op het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel.
Van Baal: “Toen mijn vrouw zei dat ze mannen die het moeten hebben van ‘ik heb het altijd al gezegd;’ niet echt sexy vond, toen heb ik als stukjes schrijvende journalist het roer omgegooid en ben gewoon ergens begonnen te proberen die grote mammoettanker die Shell is, een andere koerst te laten varen.”
“Aletta Jacobs dwong vrouwenkiesrecht af en Rosa Parks stond in de bus als zwarte vrouw niet op voor een blanke. Het waren grote veranderingen die onmogelijk leken. Zo kunnen jullie je eigen wijk duurzaam maken. En zo lukt het mij Shell te bewegen te stoppen met fossiele energie.”
Dat zijn nogal verschillende grootheden, maar Van Baal wil er maar mee zeggen dat je als eenling heel veel voor elkaar kunt krijgen. “Als ik nu ergens op kraamvisite kom, bezoek ik dus een baby die deze hele eeuw gaat meemaken en die over 10, 15 jaar gaat vragen: en wat heb jij er aan gedaan dan, om de klimaatverandering tegen te gaan?”
Van Baal kan dan zeggen dat hij een aandeel Shell heeft gekocht en andere mensen overgehaald heeft dat ook te doen. Met een aandeel heb je spreekrecht op de aandeelhoudersvergadering. En als je aandeel groot genoeg is, kun je ook de agenda van de board bepalen. Dat is Follow This inmiddels gelukt en dus vergadert Shell iedere maand over de vraag of ze af willen stappen van fossiel. Dat ze dat nu nog niet doen is minder interessant dan dat ze iedere maand verantwoording moeten afleggen over waarom dan niet. En interessant is dat grote aandeelhouders als pensioenfondsen op enig moment op hun beurt verantwoording moeten afleggen waarom ze hun geld nog in Shell steken. Er zijn inmiddels pensioenfondsen die dat afbouwen. En PB maakte nota bene op de dag van het kennisfestival bekend dat ze halverwege deze eeuw geheel CO2-neutraal wil zijn.
Van Baal laat dus zien: Het kan wel. Hij maakte daarmee op het kennisfestival een enthousiasmerende link naar een zaal vol lokale energie-initiatiefnemers, en ambtenaren en bestuurders die zulke initiaieven mogelijk moeten maken. Matthijs Nijboer van Natuur en Milieu Overijssel vatte dat tot slot van de lezing van Van Baal samen door te stellen dat de lokale energie-initiatieven eigenlijk de Shells van de toekomst zijn. Van Baal: “en wees daarbij niet bang dat je fouten maakt, want als je de eerste bent die iets doet, heb je geen voorbeelden nodig van hoe dat moet, want die zijn er niet. Succes ermee.”
Het bericht ‘Lokale Energie Initiatieven zijn het goede voorbeeld voor Shell’ verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl
Het bericht ‘Lokale Energie Initiatieven zijn het goede voorbeeld voor Shell’ verscheen eerst op Salland TV.