Zoals iedereen weet is het verboden om onder invloed achter het stuur te kruipen. Daarbij maakt het niet uit of je nou gedronken hebt, een pilletje gebruikt of bepaalde medicijnen hebt geslikt. Rijden onder invloed is daarnaast ook nog eens levensgevaarlijk. Toch hebben veel weggebruikers in Overijssel hier geen gehoor aan gegeven. De politie slingerde dan ook 2100 mensen op de bon in 2023. Dit is een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder, meldt vergelijkingssite Independer dat onderzoek heeft gedaan naar de meest recente politiecijfers. In vergelijking met 2022 zijn dit 9 bekeuringen meer die zijn uitgeschreven voor rijden onder invloed. In 2019, het jaar voorafgaand aan de coronacrisis, was er sprake van 1883 bekeuringen. Het gaat hierbij om weggebruikers die bekeurd zijn voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie waarmee je niet de weg op mag.
Verkeersongeluk met drank in het spel
Menno Dijcks, Independer expert autoverzekeringen, legt uit wat er gebeurt als iemand met een slok te veel op een ongeluk veroorzaakt en er een tegenpartij bij betrokken is: “Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij.” Overigens is dit een ander verhaal wanneer er alcohol of drugs in het spel. “Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcohol- en drugsclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald”, aldus Dijcks.
Forse stijging boetes in Olst-Wijhe
Nergens in de provincie Overijssel was de stijging zo groot als in Olst-Wijhe. In deze gemeente steeg het aantal bekeuringen namelijk met 375 procent. In 2023 werden er 19 boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Dat is een verschil van 15 ten opzichte van 2019. (11,9 boetes per 10.000 inwoners vanaf 15 jaar.) In Deventer werden er vorig jaar 164 boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Dat is verschil van -10 procent. In 2019 werden er namelijk 18 boetes meer uitgedeeld. (18,9 boetes per 10.000 inwoners vanaf 15 jaar.) In Raalte is ook sprake van een stijging, namelijk 133 procent. In 2023 werden in deze gemeente 49 boetes uitgedeeld. Dat is een verschil van 28 ten opzichte van het jaar 2019. (15,0 boetes per 10.000 inwoners vanaf 15 jaar.)