Sportjournalist Jan Willem Spaans verruilde onlangs zijn geliefde Amsterdam in voor een nieuw avontuur aan de oevers van de IJssel. Een keuze die wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Toch gaat de inburgering in de Deventer koekstad niet geheel zonder slag of stoot. Jan Willem Spaans bespreekt iedere maandag wat hem opvalt als ‘nieuwe Deventenaar’.
“Je had beter in een van die huizen hiernaast kunnen gaan wonen”, grapte Kees van Wonderen zondag toen ik weer op het trainingsveld verscheen. Ik kon het niet laten. En ach, ik moest naar het station en kwam er toch praktisch langs. Zeker de ochtend na een overwinning is het mooi om te zien. Strompelende voetballers die wat proberen te herstellen, tribunes bezaaid met relikwieën. Wat beweegt iemand om een half broodje hamburger niet op te eten? Het strijdtoneel, the day after.
Wonen is sowieso een belangrijk thema, niet alleen bij de hoofdtrainer van Go Ahead Eagles. Vraag één die me in Deventer gesteld werd: ‘Heb je iets kunnen vinden? Moeilijk hé?’ Het ging inderdaad niet vanzelf. Je hebt het hier in Deventer niet voor het kiezen, en uiteindelijk heb ik geluk gehad. Natuurlijk is dat een goed teken. Mensen willen hier wonen, en je hoeft maar door de Walstraat of langs de IJssel te wandelen om te snappen waarom. De Boxbergerweg is ook een favoriet van me aan ’t worden. Wat onverwachte winkeltjes, echt een straat met een heel eigen karakter. Als je ergens makkelijk aan een huis kan komen, is het ook omdat er maar weinig mensen willen wonen. Deventer is mooi en bovendien uitstekend verbonden. Als ik verhalen over vroeger hoor, is die kon je wat vinden? een uiting van trots in vraagvorm. Deze stad is in trek, en da’s weleens anders geweest.
Koester dat, maar bewaak alsjeblieft hetgeen dat Deventer zo mooi maakt: deze stad is er voorlopig voor iedereen, lijkt mij. Dat is in Amsterdam al verloren aan het gaan. Expats en yuppen, vaak in de financiële sector actief, jagen de authentieke bewoners de stad uit. Vorige week zag ik dat iemand zelfs het idee had opgevat om biedingen te openen voor een huurwoning. Het stoort mij dat hele wijken in mijn geboortestad nu worden bevolkt door inwisselbare types met meer geld dan identiteit, maar dat is een eigen ergernis. Een ander vindt dat misschien wel best. Maar het is nu zo erg dat er amper nog leerkrachten te vinden zijn. Die kunnen Amsterdam niet meer betalen. Een zorgmedewerker en een politieagent kunnen samen geen huis kopen groot genoeg voor als ze twee kindjes krijgen, tenzij de ouders helpen.
Het schrikbeeld is Londen. Binnen de eerste ringweg is het een feest voor rijke mensen. Hippe pubs, fraaie winkels, chique restaurants, maar niet te betalen. Gezinnen zie je er niet. Mensen boven de veertig sowieso amper. Neem dan de metro eens naar de wijk Harrow, waar alle armoede en ellende samenkomt. Er wonen bijna enkel arbeidsmigranten. Ze mogen aan de kassa’s zitten van de supermarktjes in de City, de parlementsgebouwen poetsen of bouwen aan het zoveelste kantoor voor huisjesmelkers. Je inkomen bepaalt waar je kan wonen.
Deventer is juist zo gaaf omdat iedereen er nog door elkaar leeft. Deze stad verrast nog bij de gratie dat jong, oud, zwart, wit, arm en rijk overal te vinden zijn. Londense toestanden zal je hier niet zo gauw aantreffen, maar in navolging van de woonprotesten in het westen is het hier toch een welkome waarschuwing: pas op voor huisjesmelkers. Deventer is kwetsbaar door de populariteit en woningschaarste. Zodra beleggende hyena’s zich erop storten door huizen op te kopen en te verhuren voor woekerprijzen, wordt het voor de lage inkomens ondoenlijk om hier nog te wonen. Dat is een aanslag op de eigenheid van Deventer. Uit het toetsenbord van een ervaringsdeskundige uit Amsterdam: laat het alsjeblieft zo ver niet komen.
Wie is Jan Willem Spaans?
Jan Willem Spaans is 26 jaar. Hij werkt als freelance verslaggever voor verschillende media, en verhuisde recent van Amsterdam naar Deventer. Hier komt Jan Willem een jaar lang de verrichtingen van Go Ahead Eagles volgen, om er uiteindelijk een boek over te schrijven. Hij heeft er in het verleden meer geschreven, allemaal met voetbal als thema. Op deze plek kan hij al zijn verwondering, verbijstering en vertedering kwijt voor het Deventer leven – deze column verschijnt iedere maandag!
Alle columns van Jan Willem lezen? Klik dan hierrr!
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl