HEETEN – Dit jaar kunnen ze voor het eerst niet pronken met het predicaat ‘Langste feest van Salland’. Het bestuur van Stichting Helami, organisator van de jaarlijkse Ponyweek in Heeten, ligt er niet wakker van. Integendeel zelfs, ze zijn al lang blij dat ze in het tweede coronajaar überhaupt een dorpsfeest kunnen organiseren. “Geen Ponyweek, wel een spetterend Ponyweekend”, stelt Femke Korenromp-Jansen, verantwoordelijk voor de PR.
Dus, noteer maar vast in de agenda: 24, 25 en 26 september moet je in Heeten zijn. “Vanaf januari hebben we online vergaderd met het bestuur. Je weegt de opties en bekijkt maandelijks wat er mogelijk is. Al snel werd duidelijk dat het slim was om tot juni te wachten. Maar toen de berichtgeving eind mei steeds positiever werd, kregen we echt de kriebels”, geeft ze een inkijkje in de voorbereiding en afwegingen van het bestuur.
De verwachting is dat onze samenleving in september weer redelijk normaal kan functioneren, dus is het ook mogelijk om een feestje te vieren. Iets waar we allemaal enorm naar uitkijken. “De gemeente Raalte heeft ook aangegeven dat ze er positief in staat en dat ze het wil ondersteunen. Burgemeester Martijn Dadema heeft ook laten zien dat hij hierin graag wil meedenken.”
Tentje, bandje, biertje
Drie in plaats van negen dagen betekent natuurlijk wel dat het programma aardig op z’n kop gaat. “Bij een aantal activiteiten wisten we al dat het heel erg lastig is om deze te organiseren. Dan moet je denken aan een rommelmarkt, Ponymarkt en de in Heeten populaire Cabaretavond. En er viel ook een aantal onderdelen af omdat de verantwoordelijke commissie het qua voorbereidingstijd niet meer zag zitten. Dus, ons idee is om het terug te brengen naar de basis. Oftewel: tentje, bandje biertje!”
Een belangrijke rol is dit jaar weggelegd voor de zogenaamde sfeercommissie die al eerder in het leven was geroepen. “Mensen uit het dorp die meedenken over zowel invulling als aankleding van het plein. En die tot een hele toffe stijl zijn gekomen. Een paar elementen: een open tent, grote veranda, een groot terras met picknickbanken en allerlei foodbars. Van Thais tot Surinaams en van Japans tot Sallands. Zie het maar als een minifestival”, klinkt het enthousiast.
De contouren van het programma zijn inmiddels ook al duidelijk. Als je slechts drie dagen tot de beschikking hebt, moet je natuurlijk op tijd (15.00 uur) beginnen. En het moge duidelijk zijn dat het in eerste instantie een feestje voor de Heetenaren moet worden, maar dat zeker ook de rode loper wordt uitgelegd voor de regio.
De openingsdag heeft het thema St. Patrick’s meegekregen. Ierse stijl met een goed stukje muziek. Op zaterdag wordt afgetrapt met een muziekbingo. De inschrijving wordt zo snel mogelijk geopend via website en/of Facebookpagina. En je krijgt dan zelfs de gelegenheid om all inclusive kaarten te kopen: bingo, eten en drinken. De zaterdagavond bevat zeker elementen van het normale Ponyweekprogramma: gezelligheid voor jong en oud en samen genieten van live muziek.
Voor de zondag wordt nog gekeken of het binnen het nieuwe normaal mogelijk is om nog een sportief onderdeel aan het programma toe te voegen. En dan is het natuurlijk nog één keer knallen met een gezellige middag. Samen luisteren naar Tributebands, de laatste munten opmaken en dan om 19.00 uur met een tevreden gevoel naar huis. “In de hoop en verwachting dat we in 2022 weer gewoon weer het langste feest van Salland zijn”, sluit Femke af met een knipoog.