Volgende stap voor A1 Bedrijvenpark

Nu het eerste deel van het A1 Bedrijvenpark zo goed als vol is, begint Deventer met de ontwikkeling van het westelijk deel. Op het tweede deel van het groene bedrijvenpark ligt de lat weer hoog als het gaat om duurzaamheid: Circulair bouwen wordt hier de nieuwe standaard.

De afgelopen jaren nam de belangstelling voor een plekje op het A1 Bedrijvenpark flink toe. Bijna alle kavels op het oostelijk deel zijn nu bezet en de vraag is groot. Met name bij grotere logistieke bedrijven. De gemeente Deventer gaat zich daarom de komende tijd buigen over hoe het nieuwe bedrijventerrein aan de Deventerweg er uit moet komen te zien en welke bedrijven zich daar kunnen vestigen. Welke branche, hoe groot en aan welke eisen ze moeten voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen.

Gevarieerd aanbod

Door kaders te stellen aan onder andere de kavelgrootte, duurzaamheid en circulariteit wil Deventer een gevarieerd aanbod van bedrijven trekken. De ruimte voor grote logistieke bedrijven wordt gemaximeerd tot ongeveer de helft van het terrein, zodat er genoeg ruimte overblijft voor kleinere bedrijven in de maakindustrie.

Voorzien in eigen energiebehoefte

Voor wat betreft zonne-energie wordt de norm strenger: het college ziet graag alle daken volledig belegd met zonnepanelen, ook als dit méér opbrengt dan een bedrijf zelf nodig heeft. Wethouder Thomas Walder: “Op deze manieren wordt dakoppervlak maximaal benut. Het is niet uit te leggen dat we aan de ene kant buitengebied inzetten voor zonnevelden en aan de andere kant het prima zouden vinden als nieuwe bedrijfsdaken niet volledig benut worden.” Ook het aanleggen van een biogasleiding vanaf melkveehouders in het nabijgelegen Oxe is een reële optie. Op die manier zou dit deel van het bedrijventerrein grotendeels moeten voorzien in haar eigen energiebehoefte. Het college legt deze kaders aan de gemeenteraad voor.

Nieuwe standaard

Circulair bouwen wordt wat het college betreft de nieuwe standaard op het A1 Bedrijvenpark. Hierdoor kan een gebouw aan het einde van de levensduur gedemonteerd worden in plaats van gesloopt. De bouwmaterialen zijn opnieuw bruikbaar in een volgend gebouw. Het college wil eisen stellen aan bedrijven om die circulariteit aan te tonen over onder meer de herbruikbaarheid van materialen in het pand. Dit concept wordt vrijwel nergens in Nederland nog toegepast, maar de verwachting is dat circulariteit een grote vlucht neemt de komende jaren.

Impuls

De uitgifte van nieuwe kavels is een impuls voor de economie en werkgelegenheid in Deventer. Wethouder Economie Thomas Walder: “Met dit plan leggen we de lat voor duurzaamheid weer hoog. Hierdoor trekken we interessante bedrijven naar het A1 Bedrijvenpark toe en maken we met elkaar een bedrijventerrein waar we over 30 jaar nog steeds trots op kunnen zijn.”

Verwacht wordt dat de eerste vergunning om te gaan bouwen op het nieuwe deel eind 2021 afgegeven kan worden.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl