Worpscape landt binnenkort in het Worpplantsoen!

Kunstenaar Rob Sweere plaatst in de week van 22 maart in het Worpplantsoen een monumentaal werk met als titel Worpscape. Het kunstwerk is gerealiseerd dankzij de inspanningen van bewoners van de Worp. Het idee van Ton Geldermans om het legaat van Willem Waanders aan een kunstwerk te besteden werd goedgekeurd. Een commissie van bewoners heeft daarna met begeleiding vanuit het Kunstenlab de kunstenaar geselecteerd.

Worpscape

Met zijn transparante constructie doet de Worpscape denken aan een futuristisch amfibievoertuig. Het lijkt te kunnen drijven en misschien kan het ook wel vliegen. Binnenin het schip groeit een mini-ecosysteem. Dit groeit uit een stuk grond dat onder meer is samengebracht door de bewoners van de wijk. Zij zullen het kunstwerk namelijk vullen met aarde en stekjes uit hun tuinen.

Oproep aan Worpbewoners: kom op 23 maart tussen 14.00 en 16.00 uur een emmertje of zakje aarde brengen uit je tuin en stort dat in het werk. De zaden die jij daarmee brengt ontkiemen dit voorjaar dan in Worpscape. LET OP: 1,5 Meter Afstand Houden!

Voor deze misschien wel eigentijdse Ark van Noach wordt dus een bijzonder stukje Deventer natuur geselecteerd en op een symbolische manier veiliggesteld voor hoog water. Rob Sweere ziet zijn werk eigenlijk als een metafoor voor het leven op aarde; ‘laten we redden en koesteren wat ons omringt. We hebben veel te verliezen’.

Worpscape zal dus gaan veranderen en groeien, hoe is nog onbekend. Mensen mogen kijken naar dit stuk natuur, hoe het zich ontwikkelt, wat er groeit, maar ze mogen er niet aan komen! Misschien wordt dat nog wel het meest moeilijk: om ons afzijdig te houden en de natuur haar gang te laten gaan. Maar je kunt wel van het werk genieten: de planten zijn op ooghoogte te zien én je kunt op het werk zitten of liggen en tot rust komen. Ook nodigt het kunstwerk uit om anderen te ontmoeten.

Rob Sweere

De ruimtelijke installaties van Rob Sweere zijn op verschillende plekken in Nederland permanent te bewonderen, zoals Arnhem, Zaandam, Nijmegen, Amersfoort en Zwolle. Hij is bekend van zijn constructies waarmee hij mensen op een bijzondere manier de wereld om zich heen laat ervaren. Zijn installaties nodigen altijd uit om tijd te nemen en stil te staan bij jezelf in relatie tot die onmetelijke ruimte.

IJsselbiënnale

De officiële onthulling van het werk voor betrokkenen en buurtbewoners is op zaterdagmiddag 15 mei. Aansluitend is het werk deze zomer opgenomen in de buitententoonstelling van de IJsselbiënnale van 18 juni t/m 19 september; www.ijsselbiennale.nl

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl