Op maandag 7 december 2020 rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Het bericht ontvang op je mobiel. Let op: het NL-Alert controlebericht kan luid binnenkomen als je een koptelefoon of oordopjes gebruikt.
Een giftige rookwolk. Een terroristische aanslag. Een grote natuurbrand in een wandelgebied. Alleen bij noodsituaties waarbij direct handelen noodzakelijk is, zetten veiligheidsregio’s NL-Alert in. Dat is belangrijk, want daardoor weten Nederlanders dat zij alert moeten zijn en in actie moeten komen wanneer zij een NL-Alert ontvangen.
In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Negen op de tien Nederlanders gaf in een recent onderzoek aan een NL-Alert direct na ontvangst te lezen en over te gaan tot actie
Controlebericht
Met het landelijke NL-Alert controlebericht kun jij ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen.
Het vorige controlebericht werd op 8 juni 2020 verzonden en werd door 90% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder op de mobiele telefoon ontvangen. Ook onder ouderen is het bereik zeer hoog: driekwart van de 75-plussers heeft het controlebericht van afgelopen juni ontvangen
Hoe werkt NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen. Als je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid horen. Let op: NL-Alert kan luid binnenkomen als je een koptelefoon of oordopjes gebruikt.
NL-Alert is ook te zien op steeds meer digitale reclameborden en digitale reisinformatieschermen in stationshallen. Zie je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht, kom in actie en help anderen.
Verschil NL-Alert en de sirene (WAS-mast)
NL-Alert ontvang je via je mobiel of zie je via digitale schermen en wordt twee keer per jaar getest. De sirene is een luchtalarm en wordt elke eerste maandag van de maand getest. Uiteindelijk hebben beide systemen hetzelfde doel: waarschuwen voor gevaar. NL-alert biedt alleen meer mogelijkheden dan het luchtalarm.<br><br>Het luchtalarm heeft één signaal met één standaard reactie, namelijk: ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel de rampenzender in. Op het moment van het alarm weet je dus eigenlijk nog niet wat er aan de hand is. Met een NL-alert weet je dat wel. In het bericht wordt aangegeven wat er aan de hand is én wat je moet doen.
Meer weten?
Wil je meer weten over NL-Alert of over het controlebericht dat wordt verzonden op 7 december? Ga dan naar https://crisis.nl/nl-alert
Ga voor meer info naar www.Salland1.nl
Het bericht NL-Alert controlebericht op maandag 7 december verscheen eerst op Salland TV.