Ineens was daar de discussie of die bloeiende randen langs wei en akker eigenlijk wel bijdragen aan het insectenleven. Salland Zoemt heeft zich er in verdiept en besloot samen met Duurzaam Heino tot het inzaaien van meerjarige inheems wildmengsels.
Afgelopen vrijdag is op zeven plekken gezaaid. Drie bewoners van de Lemelerveldseweg deden mee via Duurzaam Heino, Mans Mees en Jan Overesch zijn van Salland Zoemt en hebben ook een strook ingezaaid. Bij de Flierefluiter gaat het binnenkort ook fleurig bloeien.
Waterschap Drents Overijsselse Delta doet mee met een soort van onderzoekje bij de waterspeelplaats achter boerderij Aver Heino. WDOD gaat daar samen met Salland Zoemt en een aantal omwonenen in de gaten houden of dit meerjarige mengsel, met alleen zaad van kruiden die inheems zijn, ook daadwerkelijk meer jaren achter elkaar steeds meer insecten aantrekt.
Het werk werd door Salland Zoemt uitgevoerd. Jan Overesch stelde trekker met chauffeur beschikbaar. Dolph van Ittersum van landgoed Het Rozendaal en verpachter van grond in het werkgebied van Salland Zoemt leende een frees uit (en doet dat ook voor verdere initiatieven in het gebied).
Het wildmengsel – aangeschaft door Duurzaam Heino – is speciaal samengesteld. Kruiden van exotische bloemen zitten er niet in, de kans dat die exoten gaan woekeren omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben hier is te groot. Exoten bloeien ook vaak vroeger dan dat de insecten al actief zijn. Jan Hendriks van IVN Raalte noemde dat eerder al een carnavalsmengsel: wel mooi en fleurig voor op de foto, maar uitgebloeid tegen de tijd dat insecten op zoek gaan naar nectar.
Ander voordeel van de gebruikte zaden is dat ze meerjarig zijn. De goedkopere wildmengsels bloeien maar één jaar, dus moet je ieder jaar opnieuw zaaien, maar ook moet je ieder jaar frezen. Daarmee maak je de bodemstructuur kapot, de schimmels in de grond kunnen dan hun belangrijke composterende werk niet meer doen.
Met de meerjarige wildmengsels hoopt Salland Zoemt dat al dit jaar nectar-dragende bloemen gaan bloeien. Die hoeven niet persé mooi voor de mens te zijn, als ze maar wel voedsel bieden voor insecten. Hoe belangrijk dat is bewijst de problematiek met de eikenprocessierups. Die rukt hier op omdat zijn natuurlijke vijand, bijvoorbeeld de koolmees, te weinig voedsel heeft om zich goed te handhaven. Als de mees weg is, krijgt de eikenprocessierups kans uit te breiden. Als je daarentegen weer veel insecten hebt, heeft de koolmees ook genoeg te eten, komt die massaal terug en zal die ook de processierups te lijf gaan. Volgens Salland Zoemt is het meerjarige kruidenmengsel daarom een betere optie dan het met gif doodspuiten van de eikenprocessierups en daarmee ook alle andere insecten, die trouwens zelf ook weer de larven van de rups als voedsel zien…
Wat is Salland Zoemt?
Salland Zoemt wil het in ruwweg de driehoek tussen Raalte, Heino en Lemelerveld weer te laten zoemen van de insecten door de omgeving meer biodivers te laten worden. Salland Zoemt wil grondeigenaren in het gebied graag in aanrakingen laten komen met mogelijkheden die er zijn. Kostbaar Salland vergoedt bijvoorbeeld negentig procent van de kosten van de aanleg van opgaand hout, fruitbomen, lanen en poelen, waarbij je dik twintig jaar een kwart van de onderhoudskosten betaald krijgt. Onderhoud van al bestaande singels en houtwallen valt onder dezelfde regeling.
Salland Zoemt roept iedereen die interesse heeft mee te doen en te denken zich aan te melden. Dat geldt niet alleen voor bewoners van het gebied, ook anderen zijn van harte welkom, want het gaat om natuur waar veel mensen van buiten het gebied graag recreëren.
Interesse? Vragen? Wil je meedoen? Salland Zoemt is te bereiken onder sallandzoemt@gmail.com
Het bericht Salland Zoemt en Duurzaam Heino zaaien meerjarig wildmengsel verscheen eerst op Salland TV.