Jan Hendriks van IVN Raalte noemt de wilde bloemenranden een carnavalsmengsel met planten ertussen waar insecten niks aan hebben. En hij is niet de enige die er zo over denkt. Kort achter elkaar verschijnen er diverse verhalen in de media die het met hem eens zijn. In NRC een artikel waarin ook over exoten gepraat wordt, maar zelfs over pesticiden.
Uit het artikel: De oogstrelende weiden met korenbloemen, klaprozen, ganzenbloemen en robijnrode inkarnaatklavers zien er feestelijk uit. Maar als het alleen om een kleurtje gaat, kun je net zo goed plastic bloemen neerzetten. Want gunstig voor zeldzame, inheemse insecten en voor het herstel van natuurwaarden is zo’n exotisch bloemenrandje niet per se. Insecten hebben er niets aan.
En daar worden de bloemenranden nu juist wel voor gebruikt. De gemeente Raalte maakte er vorig jaar zelfs een wedstrijdje van: op tien plekken in de gemeente kregen bewoners zaad voor een randje. Boeren en loonwerkers gebruiken het sierrandje als overloop tussen met roundup bespoten grond en de openbare ruimte. Goed voor het imago, zeggen ze.
Ook volgens het AD is die gedachte helemaal verkeerd. In dit artikel schrijft de krant Waarom insecten langzaam verhongeren door goedbedoelde acties voor natuur
Massa’s particulieren zijn fanatiek aan de slag gegaan om de bijen te helpen: ze strooien kwistig met bloemenmengsels. Des te pijnlijker is het dat dit grenzeloze enthousiasme soms helemaal verkeerd uitpakt. Waarom insecten langzaam verhongeren door het gebruik van ‘fout’ zaad.
We gaan op zoek naar reacties van de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe, Natuur en Milieu Overijssel, Overijssels Landschap en het waterschap.
Het bericht Wildmengsels werken averechts, zeggen na Jan Hendriks ook andere deskundigen verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl
Het bericht Wildmengsels werken averechts, zeggen na Jan Hendriks ook andere deskundigen verscheen eerst op Salland TV.