‘Mooie woorden als participatiemaatschappij, leefbaarheid en omgevingsvisie, lezen we vaak terug in de media. Maar wat betekenen ze concreet? En hoe gaan we dat tot uitvoering brengen voor ons eigen dorp of onze wijk?’
Heidi Mensink is adviseur maatschappelijk vastgoed bij Stimuland en is betrokken bij meerdere dorpshuizen. Ze maakt zich zorgen over wat de coronacrisis voor deze ontmoetingsplekken gaat betekenen.
Door Heidi MensinkHet dorpshuis, MFC of kulturhus vormt in vele dorpen het bruisende hart; een centrale ontmoetingsplaats voor verenigingen, cultuur- en welzijnswerk, sport en ook het onderwijs gevestigd zijn. Maar waar tegenwoordig ook afstemming tussen het bedrijfsleven en organisaties plaatsvindt. Kortom dé plek waar de kracht vanuit de samenleving bij elkaar komt. Door het coronavirus is maatschappelijk vastgoed grotendeels genoodzaakt de deuren gesloten te houden. Dit betekent dat een onmisbare schakel in de leefbaarheid van onze omgeving ontbreekt!
De samenleving in bewegingSteeds vaker zie ik de vraag voorbij komen om een proces te begeleiden bij initiatieven, die een dorp zelf neemt. Het aantal senioren zal in de komende jaren toenemen, zij willen graag in hun eigen vertrouwde omgeving oud worden. De vraag naar langdurige, zware zorg in de eigen woonomgeving neemt toe. Daarbij wordt een steeds groter beroep gedaan op de inwoners, de samenredzaamheid en creativiteit van de gemeenschap.
De samenleving is in beweging en heeft behoefte aan ondersteuning bij realisatie van ideeën die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van het dorp. Stimuland zorgt ook voor kennisdeling tussen initiatieven, zodat ze van elkaar kunnen leren. Dat werkt efficiënt en effectief.
Vooral nu de overheid steeds vaker vraagt om een integrale benadering van wonen, werken, duurzaamheid, zorg en welzijn zijn kennis en ervaring gewenst. Stimuland is gewend om met een frisse blik, vanuit een onafhankelijke positie alle belangen in een proces mee te nemen. Hierdoor is het mogelijk om slagvaardig van visievorming naar concrete uitvoering van plannen te komen, met bijvoorbeeld een aansprekende dorpsagenda.
Daarom vind ik het van belang om juist in deze tijd mee te denken over de kansen om het sociaal-maatschappelijk en economisch rendement van initiatieven te versterken.
Het inloopspreekuur van Stimuland op vrijdagochtend 3 april van 9.00 tot 14.00 uur is nu online en natuurlijk zijn wij ook bereik om via de mail of telefonisch vragen te beantwoorden. Aanmelden kan via: info@stimuland.nl.
Voor meer informatie over maatschappelijk vastgoed en de projecten:hmensink@stimuland.nl
06 – 23 67 78 87
Het bericht Heidi Mensink van Stimuland maakt zich in coronatijd zorgen om dorpshuizen verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl
Het bericht Heidi Mensink van Stimuland maakt zich in coronatijd zorgen om dorpshuizen verscheen eerst op Salland TV.