U hebt ze vast ook voorbij zien komen, de foto’s van totaal leeggeplunderde schappen in de supermarkten van Nederland. Geen kwestie van stagnerende aanvoer, veel van wat er bij de kruidenier te halen is maken we in Nederland. Het had niet aangevoerd hoeven worden uit landen die door de COVID19 crisis op slot zijn gegaan. De collectieve gekte sloeg ineens toe nadat de overheid had gevraagd juist NIET te gaan hamsteren.
Door Joop van der Wal
Voor mij was het een teken van de volledig doorgeslagen individualisering van de maatschappij waarin we leven. Het vertrouwen in de behulpzaamheid van de medemens is kennelijk tot ver onder nul gezakt, we willen het allemaal ZELF geregeld hebben. Een beroep doen op een ander krijgen we onze bek niet meer uit. Maar zeg nou zelf: zou u nee zeggen als uw buurvrouw u vraagt om even te helpen? Broodje voor haar meenemen van de bakker, pannetje kippensoep op de stoep zetten als ze griep heeft… Het kost vrijwel geen extra moeite, buurvrouw geholpen en zelf een goed gevoel opgedaan. Prachtig toch?
Nee dus. De angst voor de gevolgen van dit nieuwe virus is buitensporig groot. En het ergste, bedenk ik nu, vind ik nog wel dat er een ernstige bijwerking bij optreedt: relationele blindheid. De lege schappen in de winkels laten zien dat we denken dat we het helemaal alleen moeten opknappen. We zitten zoals in religieuze kringen wel vaker is gebeurd, te midden van de voorraad van een kleine supermarkt te wachten op het eind der tijden.
En inderdaad, wachten is het enige dat je kunt doen als je zo’n spiksplinter nieuw gemuteerd virus oploopt waar (nog) geen kruid tegen gewassen is. Alleen al de angst dat er niks tegen te doen is zorgt voor ademhalingsproblemen, maar dan wel in de vorm van hyperventilatie. Elk virus dat overwaait maakt slachtoffers onder de kwetsbare leden van de samenleving. Er zijn van de miljoenen virussen maar een paar waartegen medicijnen of vaccinaties goed werken. Uitzieken is dus de enige remedie, soms drie dagen, soms drie weken.
Ja, dat heeft economische gevolgen en daar hebben we ons maar bij neer te leggen. Nee, daar kun je niet voor in therapie bij de medische wetenschap, behalve misschien als door de verlaagde weerstand een andere infectie zijn kans schoon ziet. Er zijn nou eenmaal dingen die buiten onze invloedssfeer liggen. Daar zullen we ons bij neer moeten leggen, of we dat nou leuk vinden of niet. Of is het gewoon lekker om ziek te zijn tussen honderdtwintig rollen toiletpapier?
De positieve kant van het gehamster is dat we over een paar weken gewoon bij de buren kunnen gaan eten om het teveel een beetje weg te werken. Helpt goed bij relationele blindheid.
Het bericht Joop van der Wal ziet relationele blindheid vanwege de corona verscheen eerst op Opinie in Salland.
…
Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl
Het bericht Joop van der Wal ziet relationele blindheid vanwege de corona verscheen eerst op Salland TV.