Kruisverheffing heeft de beste kansen voor een alternatief

Er moeten kerken dicht in Salland. Al op heel korte termijn. Maar welke blijft er over? De Kruisverheffing is de kathedraal van Salland. Je zou daar dus voor kiezen. Maar heeft die kerk ook niet juist de beste kansen voor een alternatief?
Tussen nu en vijf jaar moet een op de negen katholieke kerken in de gemeente Raalte (minus de oude gemeente Heino) dicht. De inkomsten dalen omdat er minder parochianen zijn. De kosten stijgen want de pastoor en zijn pastors hebben wel een cao en de verzekeringen en verwarming worden er ook niet goedkoper op.
Een rondje langs de kerken leert dat er achter de schermen al lang gepraat wordt over alternatieven. Hier en daar komen er opties naar boven als zouden de kerken het nieuwe clubhuis van een dorp kunnen worden. Maar nergens wordt sluiting tegengesproken. “Hoe nu verder” is de centrale vraag.
Interessant is de toekomst van de Kruisverheffing. De kathedraal van Salland, basiliek ook. Dat zijn in kerkelijke kringen toch wel zo’n beetje de medailles van de Olympische Spelen. Die kerk zou je dus als eerste aanwijzen als het gaat om die ene die over moet blijven. Maar tegelijk is gezichtsverlies ook het grootst als juist die kerk dicht moet.
‘Het is nog helemaal geen gelopen race dat de Kruisverheffing de kerk is die straks overblijft’, is een reactie die we in deze serie over de toekomst van de kerkgebouwen te horen kregen, ‘want de Kruisverheffing is meteen ook de kerk met de beste kansen voor een alternatief bestaan.’
En dat is best een interessante visie. Als je kijkt naar Zwolle en Deventer zijn de kerken boekhandel met bar (Waanders, Zwolle) of evenementenlocatie (Deventer) geworden. Zo’n soort invulling kun je bij de Kruisverheffing ook bedenken. Raalte heeft als sub-regionale kern een grote aanzuigende werking dan de buurtdorpen. De kerk is qua vierante meters ook groter dus kun je er met meer dingen uit de voeten. Maar ik de kerkdorpen van Raalte ligt zo’n functie een stuk ingewikkelder.
Als je rondvraagt binnen kringen van de Kruisverheffing merk je de gevoeligheid. “Daar brand ik mijn vingers niet aan” en “laten we dat eerst maar intern beter uitkristalliseren” zijn de antwoorden die we kregen.
De Kruisverheffing heeft wellicht ook een flinke investering in orgel en carillon te verliezen. Maar beiden zijn geen traditionele onderdelen van de kerk, het zijn toevoegingen die gedaan zijn om de kerk een hogere status te geven. En zowel orgel als carillon zouden zo maar een beter leven kunnen krijgen in een nieuwe status van het kerkgebouw. Want door stijgende kosten en dalende inkomsten hebben die twee het niet makkelijk. De beiaardier moet ook betaald worden en het orgel is gebaat bij een vaste temperatuur, wat weer stookkosten met zich meebrengt.
Het bericht Kruisverheffing heeft de beste kansen voor een alternatief verscheen eerst op Opinie in Salland.

Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Het bericht Kruisverheffing heeft de beste kansen voor een alternatief verscheen eerst op Salland TV.