Op woensdagavond 17 januari 2018 houdt de bioloog Jelte Rozema een lezing over zijn vele indrukwekkende expedities naar de Noordpool. Plaats: Wijkcentrum Weijenbelt, Campherbeeklaan 82a (zijingang), Berkum, Tijd 20 uur. Toegang gratis, consumpties Euro 0,50.
Jelte Rozema heeft vanaf 1998 vanuit de Vrije Universiteit veel onderzoek op zowel de noord- als zuidpool verricht. Op de toendra van Spitsbergen werd rond Longyearbyen en bij Ny Alesund in het noorden gemeten hoe planten als de poolwilg, kraaiheide en het poolklokje na het smelten van de sneeuw in de heel korte poolzomer groeiden en bloeiden.
Een relevante vraag op dit moment: hoe reageren de toendraplanten op de opwarming van de aarde? Voor de toendra met een gemiddelde zomertemperatuur van 4-5 graden Celsius, is opwarming van de aarde met 1.5 graden zeer aanzienlijk. De kraaiheide en de dwergberk op Spitsbergen blijken zich de laatste tientallen jaren sterk uit te breiden.
In samenwerking met Noorse universiteiten konden promovendi en masterstudenten van mei tot augustus op Spitsbergen verblijven om dit allemaal te onderzoeken. De Noorse overheid hanteert strikte regels voor veldonderzoek en voor natuurbescherming. We volgden strenge veiligheids- en schiettrainingen en deden bijvoorbeeld experimenten met zogenaamde “open-top-kamers” op de toendra, die de poolplanten nog eens 1.5 graden Celsius extra opwarmden.
Natuurlijk was er bij het veldonderzoek ruime aandacht voor de natuur van Spitsbergen: walrussen, baardrobben, beluga’s, rendieren, ijsberen, poolvos, sneeuwhoen, sneeuwgors, paarse strandloper, kleine alk, rosse franje poot, zeekoet, drieteenmeeuw, grote burgemeester, noorse stern, kleine jager, ijseend, koningseider en niet te vergeten de rijke toendraflora, die tijdens Jelte’s lezing ruim aan bod komen.
De vele studenten en onderzoekers die bij dit onderzoek betrokken waren, zijn allemaal besmet geraakt met het noordelijk gevoel. De passie voor het immense grote, stille en indrukwekkende poollandschap. Mogelijk dat de bezoekers van de lezing op 17 januari ook een beetje besmet raken met het bijzondere gevoel voor die koude wereld met zijn lange donkere winters en korte maar uitbundige zomers!
Organisatie: KNNV Vereniging voor Veldbiologie / afdeling Zwolle
Source: Salland TV