Maand van de Geschiedenis in Museum De Waag

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In 2024 staat het thema ‘Echt nep’ centraal. Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden en ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu. In dit kader organiseert Museum De Waag gratis instaprondleidingen over ‘Het Laatste Avondmaal’ van meestervervalser Han van Meegeren en de beroemde valsemuntersketel.

Meestervervalser Han van Meegeren
De in Deventer geboren Han van Meegeren was een meestervervalser. Aan Herman Göring, Hitler’s tweede man, verkocht hij voor 1,65 miljoen gulden een Johannes Vermeer. Echter, een week na de bevrijding bekende Van Meegeren dat het schilderij door hem was vervalst. Was Han van Meegeren een handige jongen die zowel de kunstelite als Göring pootje lichtte? Of collaboreerde hij met de bezetter in oorlogstijd? Hoewel hij werd vrijgesproken van collaboratie, zijn bijna tachtig later de meningen nog steeds verdeeld. In de ‘Maand van de Geschiedenis’ ontdek je tijdens de instaprondleiding alles over dit wereldberoemde verhaal en bekijk je zijn vervalsing van ‘Het Laatste Avondmaal’.

Valsemuntersketel
Valsemunters liepen in de middeleeuwen het risico levend te worden gekookt in een ketel. Het overkwam de muntmeester van Batenburg in 1434 in Deventer. Eeuwenlang hing het gevreesde martelwerktuig aan De Waag. Om redenen van behoud moest de ketel naar binnen worden gehaald. In december 2023, tijdens het Hanzejaar in Deventer, werd de langverwachte replica van de valsemuntersketel van Deventer onthuld. De nagemaakte ketel vervangt het origineel aan de buitenzijde van De Waag. Tijdens de rondleiding word je meegenomen langs de echte en ‘neppe’ ketel.

Data rondleidingen
De instaprondleidingen worden in de maand oktober op elke dinsdag en vrijdag georganiseerd. De starttijden zijn telkens om 11:30 uur en 12:30 uur. De tour duurt ongeveer 30 minuten en is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het museum. Daarna is er de mogelijkheid om het museum op eigen gelegenheid te ontdekken. Meer info over het museum is te vinden op museumdewaag.nl.

Powered by WPeMatico