Herinrichting Kerkplein Olst brengt bijzondere archeologische vondsten aan het licht 

Om wateroverlast op het Kerkplein in Olst te voorkomen is deze week een groot infiltratiesysteem aangebracht onder het plein, uitgevoerd door Trewatin. Door weer en wind hebben de mannen hard doorgewerkt. Voordat het systeem aangebracht kon worden stuitte aannemer Van Lenthe bij de graafwerkzaamheden op enkele archeologische sporen.

In totaal gaat het om circa 80 archeologische sporen. De belangrijkste vondst zijn donkere cirkelvormige verkleuringen. Dit betreffen plekken waar houten palen gestaan hebben van een middeleeuwse boerderij. Met behulp van dronebeelden kon een ware huisplattegrond worden vastgelegd. Daarnaast is er een bakstenen muur blootgelegd dat tijdens eerder archeologisch onderzoek al was ontdekt. Op verzoek van de archeologen van Econsultancy is een gedeelte vrijgelegd. Bovendien zijn aardewerkfragmenten aangetroffen, variërend van de Volle Middeleeuwen (1000-1250 n. Chr.) tot mogelijk handgevormd aardewerk uit de IJzertijd/Inheems Romeinse periode. Verdere analyse door Econsultancy zal de connectie met het huis verduidelijken.

De twee aangetroffen muurwerken blijven in de ondergrond aanwezig, aangezien de graafwerkzaamheden voor het infiltratiesysteem zich meer noordelijk van deze vondsten bevinden. De voortgang van de herinrichting wordt hierdoor niet verstoord.

Wethouder Marcel Blind deelde zijn enthousiasme: “De recente ontdekking tijdens de herinrichting van het Kerkplein is een prachtige vondst voor Olst-Wijhe. Het is inspirerend om te zien hoe deze archeologische sporen ons een inkijkje geven in ons verleden.”

Powered by WPeMatico