Bewoner uitgebrande flat in Deventer blijft langer vastzitten: ‘Door vuur zie ik het licht en kom dichter bij de planeten’

Danny M., de 45-jarige bewoner van een flat aan de Prins Bernhardstraat in Deventer, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank donderdag beslist. Eind juni werd Deventer opgeschrikt door een felle uitslaande brand in zijn woning. 

De bewoners van de Prins Bernhardstraat horen op maandag 26 juni omstreeks 13.30 uur een luide knal. Daarna horen ze Danny M. om hulp roepen en zien ze grote vlammen uit de woning op de vierde etage slaan. De brandweer schaalt snel op naar middelbrand en weet de vuurzee te bestrijden. De gealarmeerde traumahelikopter kan worden afgezegd als blijkt dat Danny M. slechts lichtgewond is. Acht flatwoningen werden tijdelijk ontruimd vanwege het inferno.

Koken met wasbenzine
Ambulancepersoneel behandelt het letsel van de Deventenaar ter plekke. Even later spreekt hij met agenten. Hij vertrouwt de dienders toe dat hij aan het koken was met wasbenzine en zegt even later dat hij iets doet met rituelen.

De dag na de brand wordt de aangehouden bewoner in verzekering gesteld. De recherche heeft dan al filmpjes gezien dat M. bezig is bij zijn fornuis. Op een brandende gaspit legt hij een lepeltje met een brandbare vloeistof. Danny M. blijkt een aanhanger te zijn van het gnostische geloof en houdt zich daarnaast bezig met alchemie. “Door het vuur zie ik het licht en kom dichter bij de planeten,” probeert M. uit te leggen aan de drie strafrechters van dienst.

Justitie meldt dat het politieonderzoek inmiddels volledig is afgerond. De Deventenaar wordt verdacht van brandstichting waarbij hij andere mensen in levensgevaar heeft gebracht. Ook is Danny M. al onderzocht door een psycholoog. Bij hem werden geen psychische stoornissen vastgesteld. De deskundige tekende wel aan dat Danny M. gelooft in bijzondere gaven. Omdat het gnosticisme, een verzamelnaam voor spirituele en mystiek-religieuze stromingen, gezien wordt als een geloofsovertuiging vormt hij er verder geen mening over.

Dom ongelukje
Danny M. ontkent stellig dat hij die middag bezig was met rituelen in zijn flatwoning. “Als ik dat doe, heb ik de omgeving van het fornuis afgeschermd met aluminiumfolie en staat er een emmer water gereed op het aanrecht,” aldus M. Dat is volgens hem al het bewijs dat er sprake is geweest van een dom ongelukje.

“Ik had een fles drinkwater en een fles wasbenzine verwisseld,” verklaart Danny M. “Ik nam per ongeluk een slok uit het verkeerde flesje en van schrik spuugde ik dat uit.” De brandbare vloeistof zou op een brandende gaspit terecht zijn gekomen met de brand tot gevolg.

De Deventenaar blijft zijn geloof trouw, maar hij stopt met zijn vlammende rituelen. “Ik wil niets meer te maken hebben met vuur,” zegt Danny M. “Met de brand heb ik wel genoeg licht gezien. Ik ben zelfs gestopt met roken!”

De zwaarbeschadigde huurwoning van M. is inmiddels weer hersteld. De Deventenaar betaalt de huur momenteel van zijn spaargeld. Huilend vraagt hij de rechters om hem voorlopig vrij te laten. “Ik zit nu bijna 4 maanden vast en dat is heel zwaar,” onderstreept M. “Ik ben ook nog nooit van mijn leven in aanraking gekomen met de politie. Het was echt een ongeluk.”

Bezwaren tegen terugkeer
“Buurtbewoners hebben hem vaker aangesproken omdat zijn rituelen veel onrust veroorzaakten,” zegt de officier van justitie. Zij wil dan ook dat de Deventenaar achter de tralies blijft. De rechtbank sluit zich aan bij het OM. De rechters willen dat er eerst onderzocht wordt of er bij de buren van M. bezwaren zijn tegen zijn terugkeer.

Danny M. blijft in ieder geval tot die tijd vastzitten. Als de buren en de woningbouw positief tegenover de terugkeer van M. staan, kan zijn advocaat opnieuw een verzoek doen om de voorlopige hechtenis op te heffen.

Valt het rapport negatief uit, dan blijft de Deventenaar nog langere tijd in zijn cel zitten. Ondanks dat het onderzoeksdossier compleet is, lukt het vanwege drukte bij de rechtbank niet om de zaak dit jaar nog te behandelen. Als M. niet vrijkomt, dan verschijnt hij eind november op een volgende tussentijdse zitting in de rechtbank in Zwolle.