Burgers van de gemeente Olst-Wijhe draaien mogelijk op voor een flink deel van de schoonmaakkosten van de met drugsafval vervuilde grond in Den Nul. Vorig jaar augustus rolde de politie een drugslab op aan de Rijksstraatweg in het dorpje. Grondeigenaar Jan G. (70), een voormalige paardenfokker, ontving van de gemeente Olst-Wijhe een factuur van 360.000 euro. De gemeente wil dat hij die gaat betalen, maar Jan G. liet twee weken geleden in de rechtbank weten dat hij dat niet kan.
Jan G. verhuurde containers op zijn erf en stelt dat hij erin is geluisd door drugscriminelen. Hij had de containers voor een ander doel verhuurd aan een groep mannen. Justitie ziet het anders, zij verdenken Jan G. ook van het wegwerken van grote hoeveelheden drugsafval. Een deel daarvan verdween in de bodem bij de containers en de rest zou zijn geloosd in de Lange Kolk.
Hoge saneringskosten
Omdat G. niet kan betalen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om te starten met de sanering zodra het grondwater gezakt is tot twee meter beneden het maaiveld. De 360.000 euro die Jan G. moet aftikken zijn de geraamde kosten op dit moment.
“Er is nader onderzoek nodig naar de vervuiling aan de randen zodra de bodemsanering is gestart,” zegt Anita ten Broeke, woordvoerder van de gemeente Olst-Wijhe. De saneringskosten kunnen dan ergens tussen een half miljoen en een miljoen euro komen te liggen. “Naast deze kosten is de gemeente geld kwijt aan andere zaken zoals onderzoekskosten, ambtelijke uren en juridische kosten,” aldus Ten Broeke.
Beslag op eigendommen
Momenteel heeft de gemeente Olst-Wijhe civielrechtelijk beslag gelegd op de vervuilde grond. Daarnaast heeft het OM een zogeheten conservatoir slachtofferbeslag gelegd op de rest van de grond van G. Ook het huis en andere gebouwen van Jan G. vallen onder dit beslag. Dit tot grote ergernis van advocaat Scholte. Hij is van mening dat de gemeente zelf een sterke partij is die bevoegd is om beslag te leggen op de eigendommen van Jan G.
Hij verzocht de rechter onlangs om het beslag door justitie ongedaan te maken. De officier van justitie verzette zich hiertegen. Zij liet de raadsman van Jan G. weten dat het beslag er in overleg af kan. Maar alleen als G. grond of onroerend goed wil verkopen en het geld naar de gemeente Olst-Wijhe gaat om de bodemsanering te betalen. De gebouwen en grond die onder het beslag vallen van het openbaar ministerie zijn meer dan 2 miljoen euro waard. Of het beslag gehandhaafd blijft moet morgen blijken, dan doet de raadkamer uitspraak.
Subsidie van provincie
De gemeente Olst-Wijhe wil alles op alles zetten om de kosten te verhalen op de vervuiler. “Door ons eigen beslag en het slachtofferbeslag van het OM loopt de gemeente minder risico om de kosten niet te kunnen verhalen,” zegt Ten Broeke. De gemeente wil er open en transparant over zijn dat er mogelijk onvoldoende geld vrijkomt uit de beslagleggingen. Er wordt daarom een subsidie aangevraagd bij de provincie Overijssel. Ook bestaat de kans dat de door de belastingbetalers opgehoeste subsidie ontoereikend is. In dat geval komt het resterende deel van de kosten voor rekening van de inwoners van Olst-Wijhe.
“De gemeente Olst-Wijhe zet volledig in om diegenen die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling de kosten te laten voldoen,” onderstreept Ten Broeke. “Pas wanneer blijkt dat dit onmogelijk is zal gemeenschapsgeld via de subsidie van de provincie Overijssel of via onze eigen middelen worden aangewend.”
Wanneer de gemeente gaat beginnen aan het schoonmaken van de vervuilde grond is nog niet bekend. Op dit moment staat het grondwater, ondanks de droogte van de afgelopen weken, nog te hoog. Wekelijks wordt de grondwaterstand gepeild, zodra het kan start de sanering.
Powered by WPeMatico