Bijna vakantie: Veilige autovakantie tips

De schoolvakanties beginnen deze week, met als eerste de regio midden. Het zuiden kan vanaf 15 juli met vakantie, het noorden 22 juli. De caravans staan al op menig oprit om schoon gemaakt te worden waarna het inpakken kan beginnen. Nederlanders gaan met de auto, motor, op de fiets, de boot of met het vliegtuig. Het CBR en de ANWB geven tips om de vakantie veilig te starten:  

Van bandenspanning tot aan luchten, millieu-stickers en toll-vignetten…

Controleer je auto op remmen, accu, airco en oliepeil
Dit kan gemakkelijk van tevoren even in je eigen woonplaats. Ben je op pad, dan word je misschien onplezierig verrast.

Tekst gaat verder onder de foto…

Doorluchten van de auto van tevoren
Bekleding wordt weer frist door de auto even lekker door te luchten. Dit is niet alleen goed en fris, maar ook gaat de airco hoeft niet direct op 100% aan, wat weer zuiniger is.

Uitgerust vertrekken
Veel mensen willen direct à la minute weg want het is zo druk op de weg. Maar het geeft zoveel meer stress. Druk is het toch wel. Dus vertrek uitgerust aan de reis. Vertrek eventueel ‘s nachts. Dit is fijn voor de kinderen die dan graag nog lekker slapen. Bovendien is het rustiger op de weg en de temperatuur aangenamer.

Pak voldoende rust onderweg
Iedereen wil zo snel mogelijk op de vakantiebestemming zijn maar de reis is al vakantie op zich, zo kun je het ook bekijken. Bovendien moet je op tijd even iets eten en drinken. En het is zeker goed voor de chauffeur om in verband met de concentratie om na 2-3 uur even de benen te strekken.

Adviezen gaan verder onder de foto…

Foto: Pexels – Andrea Piacquadio

Let op gewicht
Bepak je auto en/of caravan niet te vol en maak losse onderdelen vast. Bij hard remmen schieten alle losse spullen door de auto en dit is gevaarlijk. Kijk ook goed na hoe zwaar de caravan, vouwagen of auto beladen mag zijn. Dat voorkomen – met de stabilisatorkoppeling – slingeren op de snelweg. Kies eventueel voor een topkoffer of… neem gewoon minder mee.

Vermaak onderweg
Zorg voor vermaak in de auto. Je kunt een auto-organiser met kleine spelletjes vullen zoals kaarten, kleurkaarten, autobingo of doe spelletjes als ik zie-ik zie-wat jij niet ziet of raad automerken.

Let op de bandenspanning
Warme lucht zet uit, dus het kan maar zo zijn dat de banden, die je van de winter voor het laatst hebt opgepompt, nu een aanmerkelijk hogere spanning hebben. Op zich geen grote ramp, maar handiger om er wat lucht uit te laten ontsnappen. Sowieso handig om maandelijks de bandenspanning te controleren, dat is zuiniger.

Lees verder onder de foto…

Foto: Pexels – Gustavo Fring

Check de weersverwachting
Een tropische regenbui kan tot nare gladde situaties lijden op de weg. Dit kan een zorgen voor een soort van aquaplanning van stof, rubberresten en groen als het na weken van droogte ineens gaat hozen.

Vignetten en tolwegen: Voorkom verrassingen
Je kunt een tolbadge kopen zodat je niet hoeft te wachten in een lange rij. Deze is te koop bij de ANWB. Hiermee kun je bij het Franse wegennet bij de Télépeage elektronisch afrekenen en direct doorrijden.

Sommige landen vragen milieustickers voor Umweltzones, niet alleen in Duitsland dus.
Met oudere auto’s (niet alleen diesel) mag je in tal van landen en/of steden niet in. Koop vooraf een vignet/TUV-sticker, of vermijd ze.

Let op met gebruik van verkeersinformatie apps. Houdt er rekening mee dat in bepaalde landen verkeersinformatie als Flitsmeister verboden zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld; Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk.

Kijk even goed naar je verzekering
Bekijk goed welke kosten je zorgverzekering in het buitenland dekt. Dit kan per land verschillen. Kijk ook of vervangend vervoer in het buitenland in je leasecontract gedekt is. Sluit zo nodig een aanvullende reisverzekering af. Krijg je toch pech in het buitenland, dan bel dan de pechhulpdienst Eurocross (+31 (0)55 – 579 82 11).
De telefonist(e) kan een hulpdienst inschakelen als dat nodig is. In het geval dat je stil komt te staan, zorg dan voor een gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor jezelf en alle medereizigers. Maar ook een EHBO-set, een fles water en een reserveband, thuiskomer of een banden reparatie-set.

Electrische auto? Check waar je kunt laden
Niet in elk land zijn veel laadpalen en het laden kan wel eens even duren. De websiteschargemap.com, openchargemap.org of oplaadpunten.nl. Je kunt ook de app van chargemap downloaden (iOS en Android).
Let op: Veel laadpassen werken niet in het buitenland. Bekijk voor je vertrekt de website van je leverancier of bel even met je leasemaatschappij.

Let op namen van brandstoffen
Is het Essence of gazoil? In het buitenland hebben brandstoffen een andere naam dan je gewend bent. Zoek van tevoren uit welke brandstof je moet hebben en waar je kunt tanken, de meeste navigatiesystemen geven dit gelukkig wel aan.

Nu staat je weinig meer in de weg voor een prettige vakantie. Wij, van Salland1, wensen je een veilige reis en veel plezier op jouw vakantie.

Powered by WPeMatico