De rivier de IJssel is bepalend voor de streek Salland en voor zijn geschiedenis. Rivierjournalist Wim Eikelboom uit Zwolle heeft de IJssel ook in zijn hart gesloten. Hij stelde een boek samen met de titel: “Geen dag zonder de IJssel.” Daarin neemt hij de lezer mee op reis langs deze bijzondere rivier.
Jarenlang struint Wim Eikelboom al langs de IJssel en daarom vond hij het tijd om zijn verhalen en ervaringen te bundelen in een boek dat de veelzijdigheid van de rivier laat zien: “Waar ik vooral in geïnteresseerd ben is hóe mensen de IJssel ervaren. De historie met steenfabrieken, de diverse ponten en scheepvaart. Maar ook herinneringen die mensen hebben aan schaatsen en zwemmen; iedereen heeft er wel een eigen beeld bij. En ik wil de mogelijkheid bieden om, door middel van verhalen en beelden, die herinneringen vast te houden.”
Altijd IJssel weer
Voor mij geldt dat ik er als het ware naartoe getrokken wordt, vertelt Wim bevlogen.
“Als ik een paar dagen niet bij de IJssel ben geweest, word ik onrustig stap dan op de fiets om even bij de rivier te zijn. Ongeacht wat voor weer het is: de IJssel geeft altijd een mentale opfrisser”, schrijft Wim Eikelboom in dit boek.
De rivier is voor Wim een plek om tot rust te komen, te genieten, maar ook om te mijmeren en de drukke dag van zich af te laten glijden: “Alleen al naar het kabbelende water kijken zorgt ervoor dat mijn hoofd weer leeg-raakt, ik vind dat echt een aanrader voor iedereen. Ik kijk naar ouderen, je ziet dat ze weer teruggaan in de tijd, die van het spelen aan het water, picknicken met familie en vrienden.”
Familie-albums
Wim Eikelboom stelde het boek samen met foto’s uit familiealbums, streekarchieven en collecties van andere amateurfotografen. Ook maakte hij een keus uit verhalen van vroeger en nu over natuur, landschap en cultuurhistorie. Dichters, schilders en schrijvers hebben ook veel in om te beschrijven en te portretteren. “Er zijn genoeg mooie boeken over de IJssel maar ik meen toch iets bijzonders te hebben gemaakt, voor iedereen”, vertelt hij trots.
“Het is een informatief en veelzijdig bladerboek geworden met voor elke dag een invalshoek bij de rivier, passend bij het seizoen. Voor inwoners van de IJsselvallei een feest van herkenning. Voor mensen van elders is het boek een prachtige manier om de IJssel meer te leren waarderen. Het is gaat echt over de mensen.”
Toekomst van de IJssel
De IJssel, soms staat het water hoog, dan weer onder omstandigheden laag. Welke ingrepen worden gedaan om de IJssel nog natuurlijker te maken? Wim weet hoe ze dat in Wijhe en Olst gaan aanpakken. Van geulen graven en oevers steenvrij maken. Ook daarover gaat dit boek. Zo kunnen we blijven genieten van onze mooie IJssel met voor een ieder een eigen herinnering.