Tussen 1 maart en 1 mei is het weer tijd voor wat veel mensen een vervelend klusje vinden, de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft zoveel mogelijk gegevens, bijvoorbeeld over loon, hypotheek en andere zaken, al ingevuld dus ingewikkeld is het wat minder omslachtig tegenwoordig. Je hoeft deze gegevens alleen nog goed te controleren, indien nodig te wijzigen, en de aangifte aan te vullen als er in 2022 iets is veranderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verbouwing van een huis of aan een scheiding.
Circa 7 miljoen particulieren en 1,8 miljoen ondernemers kregen de afgelopen periode een aangiftebrief. Doe vóór 1 april aangifte, dan ontvang je meestal vóór 1 juli bericht of je geld terug krijgt of moet betalen.
Bert Liefers van Finenzo advies vragen we naar een reactie. Hij en zijn team geven mensen onafhankelijk advies over o.a. hypotheken, pensioenen, sparen en beleggen. Hij hoort van collega’s die belastingaangiften doen, dat ze het erg druk hebben. “Sommige accountants zitten tot aan de zomer tot aan de oren in het werk. Veel grote organisaties vragen uitstel aan, omdat ze weten dat ze moeten betalen. Als particulier begrijp ik dat je snel wilt zijn, zeker als je weet dat je geld tegoed hebt,” aldus Liefers.
Michel Frijns van Frijns Financiële en Administratieve zaken uit Olst merkt op dat 95% van de aangiftes bij het controleren wel goed gaat. “Toch zien mensen soms belangrijke zaken die je niet over het hoofd, zoals extra zorgkosten die niet vergoed worden en je mag aftrekken van de belasting. Ook het verhuizen van de ene koopwoning naar de andere is een aandachtspunt.” Tenslotte adviseert hij om rustig de tijd te nemen, want je er is tot 1 mei de tijd om de aangifte te versturen.
De Belastingdienst geeft nog 4 tips om aangifte doen nog makkelijker te maken.
Tip 1: check vooraf welke gegevens en documenten je nodig hebt
Om de gegevens die de Belastingdienst al heeft ingevuld goed te kunnen controleren en aan te vullen, heb je verschillende documenten nodig. Bijvoorbeeld je BSN, rekeningnummer, jaaropgave, jaaroverzichten van je bankrekening en de WOZ-waarde van je woning. En vergeet je DigiD niet, want daarmee log je in op belastingdienst.nl/aangifte. Een overzicht met alle documenten die je nodig kan hebben, vind je op de website van de Belastingdienst.
Tip 2: doe samen aangifte
Samen aangifte doen kan als je fiscale partners bent. Bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent, samen een koophuis hebt of huisgenoten bent. De meeste fiscale partners doen samen aangifte. Logisch, want jouw gegevens en die van je partner staan in dezelfde aangifte. Samen aangifte doen bespaart tijd en kan fouten voorkomen. Bovendien kun je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen, waardoor je mogelijk minder belasting betaalt.
Zijn jij en je partner in 2022 uit elkaar gegaan? Ook dan kan het slim zijn om nog één keer als fiscale partners aangifte te doen. Let hierbij wel op dat het verdelen van gezamenlijk inkomsten en aftrekposten invloed kan hebben op de toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen die je ontvangt. Bereken daarom eerst of het verstandig is om als fiscale partners aangifte te doen over 2022. Dat doe je door de online aangifte als proef in te vullen (zonder deze te versturen). En te kiezen voor fiscaal partnerschap over heel 2022.
Tip 3: aftrekposten, doe er je voordeel mee
Je wil niet te veel belasting betalen. Dus kijk goed welke kosten je mag aftrekken van je inkomen. Sloot je een lening af voor het verduurzamen van je woning? Of kocht je een nieuwe woning? Dan mag je de kosten voor de financiering en de hypotheekrente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken. De belangrijkste voorwaarde is dat je de lening gebruikt voor het aankopen, verbouwen of onderhouden van je eigen woning.
Ook sommige andere uitgaven, zoals zorgkosten, kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor valt de inkomstenbelasting die je moet betalen misschien lager uit. Of krijg je geld terug. Op belastingdienst.nl/aftrekposten lees je welke aftrekposten er nog meer zijn en wat de voorwaarden zijn.
Tip 4: vraag hulp
Vind je het doen van belastingaangifte een lastige klus? En wil je hulp bij het invullen van de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. Kijk op belastingdienst.nl/hulp. Hier vind je de verschillende vormen van hulp bij het doen van aangifte: bij de Belastingdienst én bij organisaties of mensen in de buurt. Kom je er toch niet uit? Bel dan de BelastingTelefoon: 0800 – 0543.
Meer weten? Ga naar belastingdienst.nl/aangifte.
Powered by WPeMatico