Ethisch hacker ingezet om slachtoffers online criminaliteit te waarschuwen

In 2021 was 15% van de Overijsselaars slachtoffer van online criminaliteit.1 Via slecht beveiligde slimme apparaten kunnen hackers je thuisnetwerk binnendringen. Bijna alle Overijsselse huishoudens hebben één of meerdere slimme apparaten zoals een smart TV of slimme thermostaat.2 Slechts de helft van de Nederlanders geeft aan hun slimme apparaten regelmatig te updaten. Daarmee lopen ze het risico gehackt te worden. Om mensen te waarschuwen probeerde een ethisch hacker bij huishoudens – met hun toestemming – het thuisnetwerk binnen te dringen. En zo de kerstkaart te printen die je niet wilt ontvangen. 

Slimme apparaten zijn verbonden met je wifinetwerk. Daardoor hebben hackers aan één slecht beveiligd apparaat genoeg om je thuisnetwerk binnen te dringen. En zo bij al jouw persoonlijke gegevens te komen. Door je apparaten te updaten, zorg je ervoor dat de nieuwste beveiliging op de apparaten staat. Zo maak je het internetcriminelen veel moeilijker. Om mensen hiervan bewust te maken voert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de campagne ‘Doe je updates’.

Kerstkaart die je niet wilt ontvangen
Ethisch hacker Dirk-Jan Bartels van Eurofins Digital Testing & Cyber Security ging als onderdeel van de campagne op pad door Nederland en probeerde bij huishoudens het netwerk binnen te komen via onvoldoende beveiligde apparaten. Vooraf gaven de bewoners de hacker toestemming om op deze manier de beveiliging van hun netwerk en apparaten te testen. Lukte het hem om in te breken, dan printte hij tot hun verrassing via de draadloze printer een kerstkaart met tips om hun digitale veiligheid te verbeteren. “Het was goed om mensen op deze ludieke manier bewust te maken van mogelijke beveiligingsrisico’s”, aldus Bartels. “Vaak lees je in het nieuws dat bedrijven gehackt worden, maar zoiets kan jou privé ook overkomen. Bij de huishoudens waar het lukte, merkte je echt de verbazing. Gelukkig waren er ook mensen die al hun updates hadden gedaan en waar het dus niet lukte om in hun netwerk in te breken en de kerstkaart te printen. Of het nu om een bedrijf of huishouden gaat, het is gewoon belangrijk dat je je updates regelmatig doet.”

Updates niet altijd automatisch
Niet alle slimme apparaten updaten automatisch, al wordt dit vaak wel gedacht. Ook krijg je niet altijd een melding als er een update klaarstaat. Daarom is het belangrijk om regelmatig zelf jouw slimme apparaten te checken op nieuwe updates. Door te updaten worden er naast nieuwe features, die je makkelijk ziet en herkent, ook vaak digitale kwetsbaarheden opgelost. Zo houd je je slimme apparaten veilig én bescherm je je netwerk tegen internetcriminelen.

Zo update jij je slimme apparaten
Je slimme apparaten update je snel en makkelijk in vier stappen:

  • Stap 1: Open de app van je slimme apparaat.
  • Stap 2: Kijk bij ‘Instellingen’.
  • Stap 3: Klik daar op ‘Updaten’.
  • Stap 4: Stel ‘Automatisch updaten’ in. Is dat niet mogelijk? Zet dan een herinnering in je agenda om elke 1e dag van het nieuwe kwartaal je updates te checken: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

Voorkom een hack, doe de Update-Check

Wil je meer informatie en tips? Ga dan naar doejeupdates.nl en doe de Update-Check. Maak per kamer een overzicht van je slimme apparaten. Daarna vertelt de Update-Check stap voor stap hoe je elk slim apparaat, zoals je slimme deurbel tot thermostaat, kunt updaten.

CBS: ‘2,5 miljoen Nederlanders in 2021 slachtoffer van online criminaliteit’; https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/09/2-5-miljoen-nederlanders-in-2021-slachtoffer-van-online-criminaliteit

Het onderzoek is van 23 t/m 26 juli 2021 uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar. Er namen ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder die in het bezit zijn van één of meerdere slimme apparaten deel aan het onderzoek.