Paasvuurbouwers krijgen hulp van provincie voor aanvraag stikstofvergunning

De bouwers van paasvuren in Overijssel die onlangs de boodschap kregen dat ze een stikstofberekening moeten laten uitvoeren, krijgen daarbij hulp van de provincie. Mogelijk ook financieel. Dat maakte gedeputeerde Tijs de Bree vandaag bekend.

Bij 73 organisatoren viel vorige week een brief op de mat van de provincie met de boodschap: voor uw paasvuur is zeer waarschijnlijk een stikstofvergunning nodig. Een hard gelag voor de vrijwilligersorganisaties van dit immateriële erfgoed.

“Dit is einde oefening voor een traditie die al sinds mensenheugenis plaatsvindt”, reageerde Jos Harmelink van het paasvuur in Vasse. Hij sprak van ‘complexe regelgeving die hoge kosten met zich meebrengt’. “We zitten hier in Noordoost-Twente allemaal dicht bij Natura 2000-gebieden.” Zijn zorgen leven breder.

Ondersteuning

Om de organisaties enigszins tegemoet te komen, zal de provincie Overijssel ondersteuning bieden bij het aanvragen van de vergunningen. “Dat kan door kennis te delen, te wijzen op mogelijkheden, maar ook financieel”, vertelt gedeputeerde Tijs de Bree. “We houden op dit moment alle opties open.” Wel wijst hij erop dat het aanvragen van een vergunning uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de organisaties zelf blijft.

De noodzaak voor een stikstofvergunning komt voort uit het wegvallen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Voordat de Raad van State daar een streep doorheen zette, hoefden paasvuren geen vergunning aan te vragen. Kort na het wegvallen van de PAS ontving de provincie direct twee handhavingsverzoeken voor paasvuren, en na veel overleggen en enkele bijeenkomsten volgde de brief van vorige week.

“De boodschap is niet: het kan niet”, stelt De Bree. “De boodschap is wel: doe het op de goede manier. Niet alles kan op elke plek, maar er is nog steeds heel veel mogelijk.”

De 73 aangeschreven paasvuren vallen binnen een zone van 4 kilometer afstand tot een Natura 2000-gebied

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl