Op dinsdag 25 oktober heeft schrijver Özcan Aykol, oftewel Eus, de derde- en vierdejaars leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum opgeroepen tot lezen. Dit vond plaats in de Deventer Schouwburg. Ook Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer, Wiebo Spoelstra, directeur van het Etty Hillesum Lyceum en Pieter Folkeringa, programmamanager Jeugd & Onderwijs van de gemeente Deventer waren aanwezig en gaan zich gezamenlijk inzetten om het leesplezier onder jongeren te bevorderen.
Ruim 1700 leerlingen luisterden naar het verhaal van Eus, die zijn liefde voor lezen, taal en boeken hervond toen hij in de gevangenis zat. De derde- en vierdejaars leerlingen van De Marke, Het Stormink, De Boerhaave, Het Corberic en Het Vlier kregen zo een mooie stimulans van Eus, stadsgenoot, ervaringsdeskundige en ambassadeur van de Deventer Leescoalitie. Nu De Bibliotheek op School ook op de middelbare scholen in Deventer wordt voortgezet, ontstaat er een mooie doorlopende leeslijn van 0 tot 18 jaar. Deze complete aanpak op alle schoolniveaus is vrij uniek in Nederland. De gemeente Deventer mede-financiert dit project en draagt zo ook bij aan het voorkomen van achterstanden op leesgebied. Met ondersteuning van twee speciale leesconsulenten van de Bibliotheek Deventer wordt vanaf november De Bibliotheek op School-aanpak uitgerold op alle scholen van het Etty Hillesum Lyceum.
Elsbeth Nijhuis, projectcoördinator van het EHL: “Eus heeft ons leesbevorderingsproject vanuit de Deventer Leescoalitie direct enthousiast omarmd en werpt zich bewust op als ambassadeur. Daar zijn we ontzettend blij mee. Als er iemand is die vanuit eigen ervaring op aansprekende wijze onze Ga & Blijf Lezen-boodschap over het voetlicht kan krijgen bij deze doelgroep, dan is hij het.”
Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer: “Met het Etty Hillesum Lyceum waren we al een aantal jaren geleden voor het eerst in gesprek over De Bibliotheek op School, de beproefde landelijke aanpak van de bibliotheken op het gebied van leesbevordering. Toen was de tijd nog niet rijp voor een structurele samenwerking. Maar we bleven in gesprek en nu zetten we samen een enorme stap in het vergroten van het taal- en leesniveau van jongeren.”
Wiebo Spoelstra, directeur van het EHL: “Als middelbare school blijven we leesplezier van jongeren vergroten en bevorderen door een krachtig en samenhangend leesbeleid, een rijk leesaanbod en het tot stand brengen van een leescultuur. Op elk van onze vijf locaties hebben we enthousiaste docenten die dit handen en voeten geven. Zij gaven aan dat De Bibliotheek op School zal helpen om hier een verdere impuls aan te geven.”